House with showroom
Adolf Bereuter

House with showroom

ao-architekten ZT-GmbH as Architects

The development process of this project focussed on two essential parameters. On the one hand the difficult, long and narrow layout of the plot along with its exposure directly at the municipal road, on the other hand the incorporation of both a residential house and a commercial space into a homogenous building structure. Through careful positioning, the building appears discreet and inconspicuous. The elongated shape with single precisely positioned apertures integrates itself in the scenery and townscape in a harmonious yet assertive manner.


A lavish covered foyer serves as connecting point between the different areas. The commercial area with showroom and office opens up to the municipal road via the entire northern facade. South of the showroom, the private rooms extend over two floors. All functions of the living area are arranged on the upper floor. The terrace which extends towards the countryside can be reached via the kitchen und the ample living area. On the covered terrace with its shutters that slide sideways, the path of the sun can be observed throughout the seasons. The bedrooms, a double garage and all spare rooms are situated on the ground floor of the building.


The impression of the facade is characterised the homogenous wooden shades of silver fir and the few yet generous window apertures. The reveals are cased with copper sheets. The difference in the material aspects of the interior makes the separation between commercial and living areas apparent. The commercial area is coated in unobtrusive grey MDF panels that fade into the background and will highlight the products in the showroom. A subtle interaction between oak, fir and sand‐blasted concrete sets the tone for the living area and bedrooms.


House with showroom

INNAUER MATT ARCHITEKTEN ZT GMBH as Publishers

The development process of this project focussed on two essential parameters. On the one hand the difficult, long and narrow layout of the plot along with its exposure directly at the municipal road, on the other hand the incorporation of both a residential house and a commercial space into a homogenous building structure. Through careful positioning, the building appears discreet and inconspicuous. The elongated shape with single precisely positioned apertures integrates itself in the scenery and townscape in a harmonious yet assertive manner. A lavish covered foyer serves as connecting point between the different areas. The commercial area with showroom and office opens up to the municipal road via the entire northern facade. South of the showroom, the private rooms extend over two floors. All functions of the living area are arranged on the upper floor. The terrace which extends towards the countryside can be reached via the kitchen und the ample living area.


On the covered terrace with its shutters that slide sideways, the path of the sun can be observed throughout the seasons. The bedrooms, a double garage and all spare rooms are situated on the ground floor of the building. The impression of the facade is characterised the homogenous wooden shades of silver fir and the few yet generous window apertures. The reveals are cased with copper sheets. The difference in the material aspects of the interior makes the separation between commercial and living areas apparent. The commercial area is coated in unobtrusive grey MDF panels that fade into the background and will highlight the products in the showroom. A subtle interaction between oak, fir and sand‐blasted concrete sets the tone for the living area and bedrooms.


Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More