House Y

House Y

Architect
Pirinen Salo
Location
Iisalmi, Finland | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Pirinen Salo

Takkamaailma
Marc Goodwin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantMuuto
LampNormann Copenhagen
Ikono Lamp Large
ManufacturersJacuzzi
GlazingSavon Lasituote Oy
FireplaceSPARTHERM
Fixture designSuunnittelutoimisto Tintti Kangaskolkka Oy

Product Spec Sheet
Pendant
Lamp
Ikono Lamp Large by Normann Copenhagen
Manufacturers
by Jacuzzi
Glazing
Fireplace

House Y

Pirinen Salo as Architects

Backstory The client inherited an unattractive “McMansion” with poor spatial layout. The house was designed to meet the tastes of the former generation. The site also featured a large pompous garden with extensive manicured lawns. The house was too big and expensive to maintain. The client wanted to restore the plot to a natural pine forest, and built a small home that fully engages with the surrounding landscape. An added bonus to the restored pine forest is that the client doesn’t need to mow any lawns! The new house and garden have been designed to meet contemporary tastes. Hence, this project represents both a generational shift and a change in design ideology / ecology.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Concept The house consists of three barns put together in a y shape. Each of the three wings possess a different spatial scale (width & height) to meet their individual functions and to create a sense of hierarchy. The scales change to always maintain a pleasant atmosphere. Because of the amazing location, perfect natural light conditions and vistas, the architect did not want to emphasize a specific view. The design concept allows an uninterrupted 245° lake-view. The daily functions of the house follow the cycle of the sun: meals starting with breakfast, evening socializing in the lounge, sauna and bed. Because it is situated on a windy site, the Y-shaped house concept provides protected yards on each side of the house. The house and the patio are raised to enhance the experience of the scenery. In doing so the scenery appears even more magnificent and imposing than it actually is. By building the living room as a canopy toward the lake the room appears to be floating above water (when viewed from the interior). You cannot see the shoreline of the plot from inside the living room. There is an exit from every room of the house, so in the summertime the interior and the exterior are truly one.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Exterior The house was designed to possess a dual quality. From the side of the main entrance it appears closed, old and traditional (hopefully even a little bit shabby). On the other side, towards the lake, the house opens up with lots of glass and large patios. The wood used on the exterior is untreated so that it will turn grey over time. A goal was to design the exterior to appear scaleless. The important thing was to make the windows to appear as openings on the walls of three connected barns. In homage to his late father the client chose to reuse the front door of the old house.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Interior The interiors are clad with a subtly whitened spruce to enhance the experience of the scenery. The concept of three inter-joined wings and extensive use of glass create a spatial flow inside the house. The cell like spaces of the bathrooms and bedrooms are introduced into the open interior space as boxes made of white plywood. This was done to enhance the illusion of an old barn that has been transformed into a contemporary house. Finally, as a traditional focal point in a home, a large black fireplace acts as the centerpiece of the interior.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin
photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin
photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin
photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Read story in FrançaisPortuguêsItalianoDeutsch and Español

House in Iisalmi – Thoughts on the design process

Takkamaailma as Fireplace

The fireplace is designed so it will be a focal point in the open space surrounded by glass and light.

It will draw attention and make safe and warm place from where you can admire the open landscape. Without the big fireplace the room would appear quite insipid. The big design works just fine in this place.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

In a place where there are a lot of glass windows the fireplace has several functions. In the fireplace cover there is integrated a TV, wine cooler, wood rack and the controls of lights. The fireplace and the TV have the same function – in an Audiovisuals professional home this is a not too vulgar comparison. On the contrary.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Spartherm fireplace made it possible to put the chimney on the side of the mass. Assembled like this the construction become natural and interesting. The fireplace surrounding is made of 80 mm Silca 250KM board. Silca made it possible to place the TV, wine cooler, wood rack and the controls of lights close to the fireplace. Surface treated with StoDecolit gives the fireplace and its mass the right heaviness like the shape would have been drawn with coal.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Backstory The client inherited an unattractive “McMansion” with poor spatial layout. The house was designed to meet the tastes of the former generation. The site also featured a large pompous garden with extensive manicured lawns. The house was too big and expensive to maintain. The client wanted to restore the plot to a natural pine forest, and built a small home that fully engages with the surrounding landscape. An added bonus to the restored pine forest is that the client doesn’t need to mow any lawns! The new house and garden have been designed to meet contemporary tastes. Hence, this project represents both a generational shift and a change in design ideology / ecology.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Concept The house consists of three barns put together in a y shape. Each of the three wings possess a different spatial scale (width & height) to meet their individual functions and to create a sense of hierarchy. The scales change to always maintain a pleasant atmosphere. Because of the amazing location, perfect natural light conditions and vistas, the architect did not want to emphasize a specific view. The design concept allows an uninterrupted 245° lake-view. The daily functions of the house follow the cycle of the sun: meals starting with breakfast, evening socializing in the lounge, sauna and bed. Because it is situated on a windy site, the Y-shaped house concept provides protected yards on each side of the house. The house and the patio are raised to enhance the experience of the scenery. In doing so the scenery appears even more magnificent and imposing than it actually is. By building the living room as a canopy toward the lake the room appears to be floating above water (when viewed from the interior). You cannot see the shoreline of the plot from inside the living room. There is an exit from every room of the house, so in the summertime the interior and the exterior are truly one.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Exterior The house was designed to possess a dual quality. From the side of the main entrance it appears closed, old and traditional (hopefully even a little bit shabby). On the other side, towards the lake, the house opens up with lots of glass and large patios. The wood used on the exterior is untreated so that it will turn grey over time. A goal was to design the exterior to appear scaleless. The important thing was to make the windows to appear as openings on the walls of three connected barns. In homage to his late father the client chose to reuse the front door of the old house.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Interior The interiors are clad with a subtly whitened spruce to enhance the experience of the scenery. The concept of three inter-joined wings and extensive use of glass create a spatial flow inside the house. The cell like spaces of the bathrooms and bedrooms are introduced into the open interior space as boxes made of white plywood. This was done to enhance the illusion of an old barn that has been transformed into a contemporary house. Finally, as a traditional focal point in a home, a large black fireplace acts as the centerpiece of the interior.

photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin
photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin
photo_credit Marc Goodwin
Marc Goodwin

Read story in FrançaisPortuguêsItalianoDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More