HSM.34

HSM.34

Architect
YOOLOPP architecture&design
Location
Hod Hasharon, Israel | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Karin Ravena

HSM.34 project

YOOLOPP architecture&design as Architects

A Total renovation for an existing house, of a 75 square meters in size plus a balcony, in Hod Hasharon, Israel.

photo_credit Karin Ravena
Karin Ravena

The existing house purchased by the customers included 2 bedrooms, half a room enclosed by a plasterboard partition, two kitchen spaces, a general bathroom, guest toilet and a balcony. It was clear that the existing division of the house as well as its condition at the time of purchase require a complete renovation in order to adapt it to the needs of the new tenants as well as to take care of many systems that were already old and damaged.

photo_credit Karin Ravena
Karin Ravena

The tenants, a couple with a baby on the way, had some important points set as goals at the beginning of the planning process. A move to renovate as quickly as possible in light of the impending birth, taking care of all existing infrastructure and replacing them with new ones to prevent future malfunctions, and making only internal changes at this point keeping in mind that the house has building rights that can be utilized in the future.

photo_credit Karin Ravena
Karin Ravena

We set out with two planning alternatives that address a program formulated with the tenants. both of which include significant space for the kitchen and living room, a main bathroom, a child’s bedroom and a master unit with the an additional bathroom that did not exist in the home. The chosen alternative was the one that clings as much as possible to the arrangement of the existing space in the house, in order to make as few changes of location of infrastructure as possible and thereby reduce the cost of the project. The main challenge in the chosen alternative was the center space of the house, which due to the house being a two-family house, was a space without natural light as well as designing another bathroom for the master unit, all within the existing space.

photo_credit Karin Ravena
Karin Ravena

The existing half room was demolished in favor of opening a public space of living room and dining area, the existing guest toilet and bathroom were combined into a spacious bathroom with a large sink area, laundry treatment and a changing mat. One of the two existing kitchens was converted into a dining area and the wall that closed the center of the house to another kitchen was demolished and created an open kitchen that receives natural light and air from the public space. The kitchen is designed between the beams and the existing column in a shape that produces a seating counter that overlooks the wide garden and so the kitchen is always facing out to the light sources. The new bathroom in the master unit was designed in the back of the new kitchen, so the water infrastructure work that was re-laid was as minimal as possible.

photo_credit Karin Ravena
Karin Ravena

The choice of finishing materials and shades in the project, chosen with the tenants, was based on a natural palette. For the walls, a general shade of sand was chosen against a background of concrete flooring with a white panel line separating them. The kitchen combines wood finishes, rustic facades, massive stainless steel handles, and a stone-like surface. The bathroom uses greenish tiles in two textures, against a gray background combined with bleached birch wood carpentry. In the rooms, the sand color in the walls continues against the background of a wooden floor and soft furniture that provide warmth in addition to the pleasant natural lighting.

Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More