Hudson and Duane

Lambert & Fils as Lighting

Lambert & Fils puts down roots in New York City
Lambert & Fils launches Hudson and Duane, a showroom in the heart of Tribeca's design district, to celebrate their tenth anniversary. The showroom inaugurates with five showpieces that introduce the brand's new Atelier line.

 

Ten years of making light
Founder Samuel Lambert couldn’t have predicted where Lambert & Fils would be in 2020 when he signed a lease on a tiny storefront on Rue Beaubien ten years ago. Originally working alone, restoring and creating lamps from antique parts, he quickly sparked the interest of Montrealers and soon expanded the team. The studio’s first true collection was an instant hit, with the Atomium remaining one of their best-selling pieces to this day.

Over the course of ten years, the studio has grown from one founder to fifty employees designing and manufacturing lights in a 20,000 sq ft atelier in the heart of Montreal. Beyond collections destined for residential use, the brand’s special projects department manages multiple large-scale assignments for commercial and public spaces for the likes of Google, the Four Seasons or the Grande Bibliothèque de Montréal.

Through their exploration of new design technologies, Lambert & Fils investigates the many shapes of light – meditating on voids, volumes and the importance of matière première – materials as a point of origin. Like the studio itself, these explorations trace where the unexpected meets the universally poetic – and where humility meets complex design.

 

Dreaming on
A long-standing dream is finally coming to fruition for Lambert & Fils with the opening of a showroom on the ground floor of the historic Schepp Building, a 19thcentury neo-Grec and Romanesque Revival red brick structure overlooking Tribeca in NYC. Located at the corner of Hudson and Duane streets on the West side of Manhattan, the majestic building embodies the resilient spirit of New York City.

In keeping with the family spirit of the studio, Lambert & Fils founder and creative director Samuel Lambert took on the interior design of the 1500 sq-feet space with the help of his son. It features sculptural versions of some of their classics and a selection of chosen objects curated by Lambert & Fils.

With valuable support of Brooklyn based interdisciplinary architecture studio re-a.d, the historic space was restored and arranged as a luminous white box (walls, floor and ceiling are all painted white), enhancing focus on the objects. This also allows the building’s architectural features to shine through, like the early 20th-century columns and the three sets of windows overlooking Duane Park. Floor-to-ceiling curtains serve as dividers between the main exhibit area and the meeting rooms while also adding drama and mystery to the space.

 

Atelier: room to play, room to grow
In order to celebrate L&F’s upcoming tenyear anniversary, Samuel Lambert wanted to cast a different light on some of their established models. With Atelier, a brand new category of products, they aim to offer sculptural, large-scale and unexpected versions of many beloved collections, such as Laurent, Parc or Beaubien. With Atelier, they venture away from the useful object towards unique showpieces, which greatly impact the atmosphere of a space while highlighting its personality.

« I wanted to revisit the vocabulary we had created with each collection, and imagine what new phrases we could come up with, using the same words », says Samuel Lambert. « For me, it’s a way to both honor the last ten years and push ourselves further and deeper. » Five Atelier models will be unveiled at the Hudson and Duane showroom and will be available as of December 7th, but new ones will be launched periodically.

Read story in Italiano

Lambert & Fils Showroom

Re-a.d Architecture Design as Architect of Record

 Re-a.d supported Lambert et Fils new showroom as local architects through the thinking, permitting, and renovation phases of the space. In the heart of Tribeca’s design district, in celebration of their 10-year anniversary, this historic space is now reinterpreted as a luminous white box to enhance focus on the objects. The Lambert and Fils team conveyed their intentions and we translated them into space over the course of several months. The window arches have been simplified, the material palette homogenized and the visitor's experience conceptualized, allowing us to celebrate the space's past while anchoring it into the present.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More