Il Sole 24 Ore Headquarters

Il Sole 24 Ore Headquarters

Architect
Park Associati
Location
Viale Sarca, 223, Milano, Metropolitan City of Milan, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Andrea Martiradonna

Headquarters Il Sole 24 Ore

Park Associati as Architects

An introverted building transformed in the permeable and accessible headquarters of Il Sole 24 Ore.

This hard retrofitting intervention turned a monolithic and introverted structure into an open, accessible and enjoyable building. The research on the façade, the bright and flexible interior spaces, suitable to the needs of the tenant, the Il Sole 24 Ore publishing group, and the large terrace overlooking the city and the surrounding landscape, characterize the project.

Many of the buildings built in the 1980s in the Bicocca district, northeast of Milan, are now the object of restyling and adaptation to the new sustainability needs of the urban fabric. Created in 1988 to house offices and originally owned by the pharmaceutical company Alfa Wassermann, this headquarters is one such building.

The architectural and creative challenge of redeveloping the building is a first step in the realisation of a project that is respectful of both man and the environment within the urban fabric and that gives this architecture a second chance and a new lease of life. Park Associati’s building transformed the inward-looking cubic volume wrapped up in the underperforming opaque metal and glass envelope a building with an innovative design that could maximise people's wellbeing and meet the requirements of energy saving and low environmental impact.

Objectives of living, working and social wellbeing have been the priorities of the requalification. On the outside, the project envisages a remodelling and reconstruction of the façade that aims to give the structure a more slender shape. The alternation of transparent glass sections and screenprinted glass panels separated by metal pilaster strips outlines glazed spans that reflect light differently. The double-height loggias break the uniformity of the façade’s surface, embellishing it and create a sense of three-dimensionality.

The entire north side and the external stairwell to the south are covered with press-formed microperforated painted sheet metal; for the other two façades, this material creates a volume similar to a diaphragm that gives a perception opposite to that of glass — an ethereal covering of the building’s two opposing fronts that resembles a lightweight veil. The composition is thus completed and the resulting building has a simple, clean and eye-catching look.

A clear-cut access path accompanies employees and visitors, welcoming them to the building. A cantilever roof leads to the entrance hall, a double-height space characterised by lighting that acts as a signalling system that simplifies the flows. Of these, one leads to the bar located on the ground floor and to the garden, the other directly to the lifts. The lighting bodies are located inside a polycarbonate corridor that lets the light shine through, amplifying it and giving it a three-dimensional feel. Light thus becomes another strong architectural mark.

The ground floor café overlooks the greenery of the garden, where trees and shrubs of different shapes and colours — depending on the season — offer shade and colour to the outdoor seating. This area is a meeting place for colleagues and a reference point for meetings with external guests.

Marked by extreme flexibility, the layout of the office floors can be adapted to suit different requirements and functions. The main characteristic of these spaces is their direct and consistent relationship with the outside environment, which results in a feeling of great spaciousness. Those working here can enjoy natural lighting and a panoramic view of the city and can also sit and relax in the loggias that accommodate fargesia plants — a variety of bamboo characterised by thick foliage.

The panoramic loggias on the fifth floor, which accommodates the Radio 24 studios, can also be used for meetings and interviews.

The tenth and penultimate floor is the floor that did not exist previously. Once housing the technical rooms, it has been completely refurbished and transformed into a showroom and meeting rooms.

An 850-square-metre terrace covered by a canopy adjacent to the glazed meeting rooms on the tenth and penultimate floor houses a roof garden, a space that can be enjoyed both during the day and at night thanks to the sophisticated lighting design that is the building's distinguishing feature.

The project obtained the LEED certification, GOLD, Core and Shell class.

The headquarters of Il Sole 24 Ore is a light, bright solid, a container responsive to the present and future demands of its office environment.

 

Material Used:
1. Façade: Sermeca SpA, Milano
2. Metal sheets: Franzen Italia Srl, Milano
3. Cladding and flooring: Mirage Granito Ceramico SpA, Pavullo (MO)
Cercom Ceramiche, Casalgrande (RE)
4. Metallic ceilings: Fural Systeme in Metall GmbH, Gmunden, A

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More