Ilot Queyries
Ossip van Duivenbode

MVRDV completes Ilot Queyries

MVRDV as Architects

MVRDV completes Ilot Queyries, a courtyard apartment building that combines intimate streetscapes and expansive green space

MVRDV has completed construction of Ilot Queyries, a courtyard apartment building providing 282 homes – including 128 for social housing – parking, commercial space, and a rooftop restaurant in an intimate urban setting with plenty of light, air, and a large collective green space. Located to the east of the River Garonne in Bordeaux, across from the city’s UNESCO World Heritage historic centre, the building is part of a new neighbourhood of four buildings masterplanned by MVRDV alongside Joubert Architecture.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The project is envisaged as a test-bed for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise, and liveliness – with the density, ecology, light, and comfort of the modern city. Ilot Queyries thus adopts the same approach as the Bastide-Niel masterplan: the building fills the site to its boundaries, lending an intimate feeling to the streetscape, while the roofs are arranged into carefully calibrated slopes to provide maximum ventilation, daylight, and sun to the building itself and to its neighbours.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The result, designed in partnership with local architects Flint, is a large, irregularly shaped courtyard building almost 200 metres long. At 5,200m2, the large courtyard provides a park-like space for the residents; located one storey above ground level, it also hides the residents’ parking below. The building responds to its surroundings on all sides: on the south-eastern end of the building, sections as low as one storey relate to the low-rise neighbours, while on the north-east, facing the river, it rises as high as nine storeys. At this high point, a glass crown houses a restaurant with views of the river and the historic centre of Bordeaux beyond.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

On all sides, the façades facing the street are lower than those facing the central courtyard. In accordance with the rules developed in the Bastide-Niel masterplan, the roof slopes vary between 14 degrees and 45 degrees depending on their relation to the sun. These slopes create complex and interesting interior spaces, which help to define varied apartments in a wide range of sizes – making the building home to many different types of resident, while also giving a unique and homely feel to each living space.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The project’s street-facing façades present a muted, cream-coloured palette, blending in with the surroundings. However, the courtyard-facing façades are finished in a bright red textured stucco. Together with the green courtyard landscape of 83 alder and birch trees and a variety of grasses, this presents a visually exciting environment to complement the liveliness of the park space. At various locations, large portals through the building connect the interior courtyard to the outside, introducing flashes of colour that draw the attention of passers-by and inspire curiosity about the space inside.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

“The Covid-19 pandemic showed everyone how valuable outdoor spaces close to their homes can be, and I hope Ilot Queyries can show that such amenities don’t require compromise”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “The building creates close and intimate streets without ugly parked cars thanks to its ample car parking. At the same time every apartment is provided a balcony or loggia, while the green park space becomes a wonderful community amenity.”

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

“This project served as preparation for the grander plan of the Bastide Niel development”, adds Maas. “With this project we were able to test some of our ideas, which resulted in a masterplan with more greenery in the streets, better cost optimisation for façades, and more open courtyards.”

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Ilot Queyries is the largest building in a development of four buildings masterplanned by MVRDV and Joubert Architecture. Ilot Queyries itself was designed by MVRDV with co-architects Flint, while Joubert Architecture and Flint also designed the other buildings in the development. The landscape architecture of Ilot Queyries was designed by MVRDV in collaboration with Sabine Haristoy and Flint.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Read story in Français and Nederlands

"Ilot Queyries", Bordeaux - a pioneering residential complex

Agrob Buchtal as Ceramic Facade System

Laboratory-Developed: the Future of the City by MVRDV

The Dutch architecture firm MVRDV has completed a residential complex in Bordeaux: Ilot Queyries is unusual in many respects, but its striking ceramic outer skin is the most special. The building sculpture is located to the east of the River Garonne, directly opposite France's largest cathedral, which is an architectural highlight marking the historic centre of Bordeaux. The architects want the new building to give the life of the growing city a future-proof design. They are reflecting the master plan of the old town on the bank side of the Bastide Niel, and making the new residential area, which borders a park-like green space, a visual landmark in the district. As naturally as if it was meant to be, the future of the city is thus linked to its history. A contemporary interpretation of the architectural traditions of Bordeaux. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Ceramic landmark

Anyone thinking about ceramic façades most likely conjurs up images of smaller houses in southern countries. The dimensions here are completely different and yet, in many ways, the material proves to be the right choice for Ilot Queyries. The impressive new building grabs onlookers' attention with its heights, depths, and angles, but the bright, three-dimensional shell of the building attracts admiring glances from afar. Differently shaped tiles from the Agrob Buchtal KeraTwin system make this possible. They skilfully capture the light and provide the architecture with a vibrant, sculptural appearance, with the reflections of the sun and shadows transforming it into a ceramic landmark. The tiled façade surfaces also boldly transition over the roofs. Their sharp, precise edges stand out from the red plaster of the inner courtyard, which contrasts as it wends its way outside through cut-throughs, openings, and passageways.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

MVRDV created the master plan for this 35-hectare area, which will create a sustainable environment dominated by pedestrians and cyclists, with narrow streets and the atmosphere of a historic city centre. Schippan explains: "Ilot Queyries is just outside the boundaries of Bastide Niel, but conforms to all the guidelines we have drawn up for the district."

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The material is the key 

For MVRDV, the Ilot Queyries project is a kind of laboratory of the modern city that combines intimacy with density, ecology, light, and comfort. Buildings extending to a length of 200 metres, 10,000 m2 ceramic façades, heights rising up to nine floors, with a dynamic angle of 14 to 45 degrees – a glance at the key data makes one thing clear: without the support of a project-specific and trailblazing surface design, this unconventional and identity-forming architecture would have struggled to succeed. The AGROB BUCHTAL ceramic specialists created and produced special designs of the KeraTwin intelligent façade system for Ilot Queyries to meet the architects' specifications. 

First and foremost, the non-standard colour: MVRDV carefully selected defined light grey, which brings the vertically laid tiles together to form a harmonious façade. The building blends subtly into the neighbouring architecture. The true design-led virtuosity of ceramic as a façade material is revealed by the combination of its colour and three-dimensional texture. Reflecting the light beautifully, it lends an almost unlimited number of shadows to the monochrome colour. The Agrob Buchtal specialists therefore developed ceramic elements with three different profiles for Ilot Queyries to meet the architects' specifications. Their sublime locations not only breathe life into the colour, but also allow residents and passers-by to experience the entire diversity of the building.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Sustainable presence 
Apart from the contextual and design-based considerations, the light exterior colour is also motivated by environmental concerns, as MVRDV partner Schippan stresses, to lend the building a high level of 'albedo' (the ability of a surface to reflect solar radiation), which helps to avoid the urban heat island effect. And without question, one of the most important parameters for sustainable city construction is also the achievement of durable building lifecycles. Agrob Buchtal ceramic façades are equipped with Hytect technology, an innovative surface with a self-washing effect. This innovative refinement ensures that Ilot Queyries will continue to radiate aesthetically even when a new era overtakes the innovative architecture and refers to it as a historic building sculpture in the district.

Until then, the antibacterial Hytect files will withstand any weathering, pollution, and moss formation, impressing with their significantly low maintenance costs. They also destroy pollutants, such as nitrous oxides, contributing to a healthier air quality: a gift to the inhabitants of the city of the future.

 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Team:

Client: Kaufman & Broad

Architects: MVRDV

Co-Architects: FLINT Architectes

Landscape Design: Sabine Haristoy

Photographer: Ossip van Duivenbode

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Materials Used:

AGROB BUCHTAL: Ceramic facade system

Name of the collection: KeraTwin K20

Dimension: 135 x 25 cm and four different three-dimensional special cross-sections

Colours: Special colour light grey glossy

Project Credits
Ceramic Facade System
Architects
Co-architects
Landscape Design
Product Spec Sheet

ElementBrand
Ceramic Facade SystemAgrob Buchtal
Product Spec Sheet
Ceramic Facade System
KeraTwin® K20 by Agrob Buchtal
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More