INFINITY

INFINITY

Architect
Taillandier Architectes Associés
Location
Toulouse, France | View Map
Project Year
2022
Category
Housing
Roland Halbe

INFINITY

Taillandier Architectes Associés as Architects

The INFINITY project is the construction of 95 new collective units and 6 houses, situated in Toulouse (Occitanie region, France).

The Infinity housing complex sits in a remarkable landscaped location, composed notably of protected woodlands encircling the plot. The project articulates four three-storey apartment blocks and two one-storey grouped villa blocks. The housing complex has a total of 101 dwellings, going from one bedroom to five bedrooms for the villas.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Two main foot pathways perpendicularly cross the inner garden and mark striking angles of view. The pathways cut through the buildings and give access to each entrance hall as well as the stairways to access the underground car park. The general layout of the project aims to protect the woodlands and offer a calm and green living environment.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Infinity uses a strong architectural design. During the initial design phases, the apartment blocks were at first laid out to form one block in a U shape, but after consideration of the scale of the building on this site, it seemed more suiting to separate the buildings into four small distinct blocks. The aim was to create a balance of volumes through the breaking up of the buildings by the gaps opening up to the footpaths and views to the woodlands.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The architectural skyline of each block differ by the way the angles are designed depending on their orientation towards the park or the road. Each angle has a protruding concrete volume orientating the living spaces towards the woodlands. These protrusions offer double height loggias on the third floor as well as access to rooftop terraces for the corner apartments on the same floor.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Facing the park, the outer façades of the apartment blocks are clad with polished mirror stainless steel so as to reflect the greenery. The inner façades facing the courtyard are of a more domestic scale and are clad with wood. The use of raw concrete marks the base of the buildings and the loggia protrusions. The general harmonious balance of design is obtained by an even variation of the facades as well as the propositions of the loggias and windows, thus creating a rhythmic composition of solid and void.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Despite the difference in scale, the grouped villas located on the edge of the plot share an architectural coherence with the apartment blocks. Whether by the use of the same materials or the sloped skyline of the roof, the villas share the same design principles. The villas are laid out in three blocks of semi-detached duplex villas. On each block the ground floor creates a podium and a recessed upper floor is designed as a box topped by a sloped roof. The recess of the upper floor creates terraces for the dual-aspect bedrooms.

photo_credit Taillandier Architectes Associés
Taillandier Architectes Associés

Street side, the facade creates a porch dug out into the ground floor volume that combines the access to both villas. Parkside, each villa has a dual-aspect living room with large windows opening onto a loggia looking towards the woodlands. The ground floor of the villa blocks is treated in raw concrete whilst the upper level, treated with polished mirror stainless steel, is designed like a box topped with a single-slope zinc roof. The recess of the upper level creates a terrace to the south whilst the facade facing the park is flush and composed of consistently spaced windows.

photo_credit Taillandier Architectes Associés
Taillandier Architectes Associés

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More