Infrastructure elements for Brenner Base Tunnel

Infrastructure elements for Brenner Base Tunnel

Architect
ao-architekten ZT-GmbH
Location
Innsbruck, Austria | View Map
Project Year
2019
Category
Tunnels
Richard Günter Wett

Infrastructure elements for the Brenner Base Tunnel

ao-architekten ZT-GmbH as Architects

Several adaptations in the area around the Innsbruck railway station had to be implemented in the run-up to the construction work on the Brenner Base Tunnel. These adaptations are designed to ensure the optimal incorporation of the existing track system into the new tunnel. The most prominent measure in terms of construction operations involves a new southbound track system which, due to the rising elevation in this area, had to be equipped with side support walls and noise protection walls, the latter due to the fact that the tracks are situated in an inner-city location. An existing pedestrian thoroughfare was rebuilt as an underpass at ground level. The new overall situation in this location also necessitated construction of a switch point building, which was integrated between the existing track systems.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

PASSAGEWAY NEAR STIFT WILTEN
The pedestrian thoroughfare was planned as a spacious and inviting passageway underneath the new tracks. A recessed wall design creates a type of funnel effect that almost intuitively draws pedestrians to the underpass. The coloured concrete walls are highly visible, and together with the integrated lighting system create a bright atmosphere that offers a pleasant contrast to conventional underpasses. Attention is also drawn to the passageway by the use of transparent glass elements in the noise protection wall above the underpass entrance.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

NOISE PROTECTION WALL (NPW)
The support wall and noise protection wall that runs alongside the tracks is marked by strong linearity that leads in a gentle curve in the direction of the Bergisel. In order to give the tremendous length involved here a sense of proportion, large vertical concrete elements were installed in front of the support walls as static support columns. The sound-absorbent components in the noise protection elements were suspended between these at a length that makes sense from both a financial and structural point of view. All of these measures result in a type of rhythm that additionally supports the effect of the curve in the tracks, and makes it seem like a logical structural extension.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

SWITCH POINT BUILDING
The switch point building is a technical infrastructure facility which, because of the technical requirements involved, takes the form of a hermetically sealed cuboid, which at its lengthwise ends has a protected frontal zone created by its protruding wall panels and roof. Robust and long-lasting materials in the form of prefabricated sand-blasted concrete were used for the façade. The colour scheme, and above all the curved design of the individual elements, lend the façade a certain depth and the entire structure, though simple in its design, a surprising elegance.

photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett
photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett
photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett
photo_credit Richard Günter Wett
Richard Günter Wett

Material Used :
Facade cladding:  
1. Sound-damping panels – Rieder
2. Precast Concrete colored and sand-blasted – Ing. Hans Lang GmbH

Read story in Deutsch

Product Spec Sheet

ElementBrand
Sound-damping panels Rieder Sales GmbH
Precast Concrete colored and sand-blastedIng. Hans Lang GmbH
Product Spec Sheet
Sound-damping panels
Precast Concrete colored and sand-blasted
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More