ING Group headquarters
Georges Fessy

ING Group Headquarters

MVSA Architects as Architects

The headquarter offices for the ING Group occupies a long, narrow site adjacent to the motorway ring around Amsterdam. The location is at the junction of two areas, the cosmopolitan high-rise of Zuidas and the green zone of De Nieuwe Meer. The building has been kept low on the green side, with the cantilevered auditorium as a projecting element, and rises towards the urban side.


The building rests on stilts measuring 9 to 12,5 metres in height, so that travellers on the motorway still have a glimpse of the area behind the building. This arrangement also means that none of the offices in the building have their view blocked by the motorway embankment. The entrance zone is ensconced between the stilts.


The new headquarters symbolizes the banking and insurance conglomerate as a dynamic, fast-moving international network. Transparency, innovation, eco-friendliness and openness were the main starting points for the design. The building has an innovative interior environment control system. The double-skin facade allows natural ventilation of the offices without admitting traffic noise. An advanced air treatment system and the use of an aquifer under the building and a mechanical pumping system to provide cold/warm thermal storage make this building energy-efficient.


The atmosphere of the interior is richly varied and features an alternation of open and sheltered spaces. Successive storeys intermingle and offer recurrent glimpses from one to another. Areas with a panoramic view, such as the restaurant, the large conference room and the auditorium, exist alongside introverted spaces. Atriums, loggias, and gardens, both internal and external, are distributed through the building at various levels.

ING House

Alumet as Metal cladding

The headquarter offices for the ING Group occupies a long, narrow site adjacent to the motorway ring around Amsterdam. The location is at the junction of two areas, the cosmopolitan high-rise of Zuidas and the green zone of De Nieuwe Meer. The building has been kept low on the green side, with the cantilevered auditorium as a projecting element, and rises towards the urban side. The building rests on stilts measuring 9 to 12,5 metres in height, so that travellers on the motorway still have a glimpse of the area behind the building. This arrangement also means that none of the offices in the building have their view blocked by the motorway embankment. The entrance zone is ensconced between the stilts. The atmosphere of the interior is richly varied and features an alternation of open and sheltered spaces. Successive storeys intermingle and offer recurrent glimpses from one to another. Areas with a panoramic view, such as the restaurant, the large conference room and the auditorium, exist alongside introverted spaces. Atriums, loggias, and gardens, both internal and external, are distributed through the building at various levels.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Metal claddingAlumet
Woven metal claddingTwentinox
ManufactureErco
InsulationKingspan Insulation
Product Spec Sheet
Metal cladding
Woven metal cladding
Manufacture
by Erco
Insulation
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More