Insectarium Montreal
James Brittain

Insectarium Montreal

KUEHN MALVEZZI as Architects

Espace pour la vie, Canada’s largest natural science museum complex, appointed Kuehn Malvezzi alongside Montréal offices Pelletier de Fontenay and Jodoin Lamarre Pratte architectes, jointly with Berlin-based landscape architects atelier le balto, to design the new Montréal Insectarium. The partnership won an international competition for the project with a concept to fuse architecture and nature in 2014.  

 

The new insectarium replaces the city’s former insectarium building from 1990, and features detailed displays for preserved insects and habitats for live species to thrive. The design builds on detailed analysis of 400 years of museums, orangeries, greenhouses and other architectures for the categorization and display of the natural world. Opening at a crucial moment for rethinking relationships between human and non-human biology, the new Montréal Insectarium represents a critical new approach for museums of natural history. 

 

The external architecture of the Insectarium is visible through three archetypal structures that communicate a light touch construction process with integration into the pre-existing landscape of the Botanical Garden. A walled butterfly garden serves as a relaxing space of welcome. The garden slopes down to the base of a greenhouse which contains a central hall and living environments for live insects. Beyond the greenhouse, an enigmatic planted mound erupts from the surface. This cocoon-like dome holds the insectarium's collection.

 

Inside, a precisely choreographed route through the building dissolves the divides between the human and the natural with barrier-free displays and immersive sensory experiences: an underground labyrinth disorients human senses and mimics the vision, hearing and movement of insects; a domed shotcrete hall contains the insectarium’s extraordinary collection; and a light-filled Grand Vivarium brings visitors into close contact with insects in their natural habitats. 

 

In order to make the building truly symbiotic with its inhabitants and visitors, and in accordance with its targeted LEED Gold certification, the Insectarium incorporates several bioclimatic and sustainable development principles and techniques. The building's orientation and materiality allow for maximum solar gain in the greenhouse areas. This heat is recovered and redistributed to the rest of the building. A range of additional systems such as textile shades, motorized louvers geothermal wells, roof water recuperation and the use of local, sustainable, VOC-free materials support the building’s bioclimatic approach.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More