International School of Debrecen

International School of Debrecen

Architect
BORD Studio
Location
Debrecen-Pallag, 1. Heltai Gáspár utca 4002, Hungary | View Map
Category
Secondary Schools

International School of Debrecen

BORD Studio as Architects

Our concept for the International School of Debrecen was based on the form of a circle. This simple, yet symbolic shape traditionally means protection, union and community, while it softly blends into the neighbouring forest area of the Natura 2000 protected 'Nagyerdő'.

The site is located near Nagyerdő, the city park of Debrecen, in a developing and popular residential area called ‘Pallag’. This calm, natural environment provides an excellent background for a school. However, it was a great challenge to design a contemporary building that fits into its green surroundings, while it represents the qualities of the International School with its characteristic, iconic and unique appearance.The key of the design concept was to create a shape, which goes far beyond its built borders and integrates in the natural environment.

A circle, with its simple shape is the symbol of spontaneously formed human groups without any differentiations. A cluster of people who gather either for a discourse between equals or for paying attention to a single one of them. An area surrounded by a circle melts together groups or individuals. The circle with its primary simplicity symbolizes the union of space and community. It is also a symbol of the borders of existence, or in other words, of our created world.

We considered the woods as an illustration of nature and science – the ultimate symbols of the whole world. In this way, the forest becomes part of the designed object and it is crucial for them to belong to the same circle. Applying the forest as this kind of illustration requires no changes in its inner structure or appearance. The organically changing pathways are from the essence of the forest and they live harmoniously together. Virtually integrating the surrounding natural area, our concept of the ring has been completed by the pathways that lead into the woods.Throughout the 'gates' that open to the direction of the forest, nature becomes accessible for children and the pathways formed by them recreate their connection to nature time after time.

The building accommodates different-sized groups and communities of about 500 students. They are from three different age groups with rather different needs, whose areas are all placed on the ring, but they are separated from each other. For the youngest children, we created a completely independent world inside the building. There are also two individual entrances: one for kindergarten and elementary school and another one for high school students.

The latter one is considered as the main entrance of the complex. A whole area was separated for the sheer usage of kindergarten children and primary school students. Community areas, administration offices, an auditorium and a restaurant are positioned on the ground floor while the second, more quiet andtranquil floor is preserved for learning.The pavilion-like classrooms are positioned creating longitudinal, dynamically pulsing spaces between them.

This structure is continued outdoors, to the direction of the forest, following the circular line and creating garden areas as a transition between the built and natural habitat. The volume of the building protects the outdoor community spaces and sports facilities. From the level of the classrooms, bridge-like structures lead to the basketball-court. Elevated from the ground, it provides visual connection to the football pitch. Half under the ground, the sports hall is covered by a concrete slab. On the ground floor, students are welcomed by an inner garden that is shaded with trees.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More