IQ Experimental Subsidized Housing in Selb

IQ Experimental Subsidized Housing in Selb

Architect
Gutiérrez-delaFuente Arquitectos

TallerDE2 Architects
Location
Obere Bergstraße, Selb, Germany | View Map
Project Year
2016
Category
Social Housing
©FernandoAlda

1st Prize _ REVISITING THE EVERYDAY LIFE WITHIN AN URBAN REGENERATION PLAN

Gutiérrez-delaFuente Arquitectos as Architects

● 1st Prize Implementation: IQ Experimental Subsidized Housing in Selb (IQ innerstädtische Wohnquartiere) is a state-subsidized program included in an experimental regional initiative from the Bavarian Ministry of Construction to revitalize the central areas of a group of selected cities in Bavaria, Germany. The construction of the IQ Housing Project is the result of the 1st Prize won in the Invited International Competition «IQ Innerstädtische Wohnquartiere».
● Urban regeneration: this new input from the regional government of Bavaria fits perfectly and is smoothly integrated in the Europan 9 open-process of urban regeneration for the inner city of Selb. The IQ Project follows the main principles of the Preventive Urban Acupuncture Therapy started in 2008: it’s focused in the revitalization of the inner city, is an architecture intervention with a strong urban impact (connecting two different levels of the city), and is oriented to young families, completing the Europan 9 demographic-oriented projects for babies, children, teenagers and young people.

photo_credit ©FernandoAlda
©FernandoAlda

● Revisiting the everyday life: the residential program is composed of 26 apartments for young families, with parking lots, cellars, and a district heating biomass power plant. The urban layout is an answer to the local climate in order to establish democratic sunlight conditions, giving also, the same cross-ventilation features to all. The sun is the dominant vector in the project. The blocks are articulated with a type of half-open hallways, with permeable facades, working as thermal regulators and providing the first shared space for the community. The apartments are designed around an outdoor and covered loggia, a green-room which is always oriented to the sun. The housing units are organized with a strip of services and installations, which frees the rest of areas making possible many settings throughout the time.

photo_credit ©FernandoAlda
©FernandoAlda
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More