Isala Diaconal Hospital

Isala Diaconal Hospital

Architect
Vakwerk Architecten
Location
Reggersweg 2, 7943 KC Meppel, Nederland | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals
Egbert de Boer
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFagerhult
Indoor Blinds Luxaflex®
Duette® Shades
FramesKawneer
Facade claddingAluform
Acoustical ceilingsDerako
FlooringTarkett

Product Spec Sheet
Indoor Blinds
Duette® Shades by Luxaflex®
Frames
by Kawneer
Facade cladding
by Aluform
Acoustical ceilings
by Derako
Flooring
by Tarkett

Isala Diaconal Hospital

Vakwerk Architecten as Architects

The Isala Diaconessenhuis is a hospital that transcends the stereotype of what a hospital should look and feel like. Contrary to designing the typical sterile hospital, Vakwerk Architecten took a more holistic approach and made it their mission to create an environment that would actively contribute to the well-being of its patients. Due to the abundant use of daylight, the orientation on the existing natural surroundings and a carefully considered choice of textures and materials, the building resembles a healthcare center rather than a hospital. The result is an elegant and friendly building in which patients and visitors can feel at home.

photo_credit Egbert de Boer
Egbert de Boer
photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat

Despite the extensive program that the hospital comprises, the building still feels friendly, coherent and functional. Several working groups and conferences with healthcare professionals have helped to optimize workflows and have resulted in a highly efficient building. The main goal was to create a healing environment that stimulates vitality, health and movement. Therefore, most functions are located on the ground floor, with patients only having to go upstairs when they are being admitted. Waiting areas are always near the façade; every corridor or route has natural wayfinding moments with views on the surrounding landscape or the patios; and there are special ‘out of bed’ spaces and a movement route, designed for patients to experience the world beyond their bed. Even for surgery, patients walk themselves to the OR, after which they can relax in their treatment room surrounded by the beautiful nature of the Reest valley.

photo_credit Egbert de Boer
Egbert de Boer
photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat

Special care was taken to utilise the qualities of the natural context as much as possible in many creative ways. With its mainly horizontal orientation, use of a modest colour scheme and the implementation of a green roof landscape, the hospital is perfectly embedded in its natural surroundings. To ensure a seamless transition of the natural surroundings into the interio, Vakwerk Architecten collaborated with the strategic designers at Komovo to come up with a fitting spatial identity: brass leaves of the native trees are integrated in the floor, as if they were blown in by the wind; animals follow the movement of visitors at the entrance through an interactive wall projection; and various prints of plants and animals adorn walls, doors, windows and curtains. 

photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat
photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat

The architecture of the building doesn’t want to reflect a typical clinical hospital but is rather focused on reacting on the natural healing environment of the Reestdal. The façade is cladded with folded aluminum plates that reflect sunlight in various ways. Because of this, the façade panels – that in reality are all the same colour – change their appearance depending on the viewpoint and the time of day. Canopies accentuate the buildings' horizontality and help prevent overheating. White stucco in the inner patios help to guide daylight deep into the building.

photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat
photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat

Not only in its organization and architectural expression is the hospital innovative in its sector: the Isala Diaconessenhuis is also the first all-electric hospital of the Netherlands. Solar panels cover the roofs of the two higher volumes, and the building is equipped with a thermal storage system. Moreover, the building treats its environment with the utmost respect: the terrain is primarily planted with local vegetation; storks’ nests have been preserved and new ones added; and the green roof allows for sufficient biodiversity. All these sustainability measures combined have resulted in a healthy building, both for its users and the environment, now and in the future.

photo_credit Melanie Samat
Melanie Samat
photo_credit Leon van der Velden
Leon van der Velden

Team:

Architects: Vakwerk Architecten

Graphic design/Spatial identity: Komovo

Photographers: Egbert de Boer, Melanie Samat & Leon van der Velden

photo_credit Vakwerk Architecten
Vakwerk Architecten

Materials Used:

Facade - MSP

Lighting - Fagerhult

Furniture -Harmeling Interieurs

photo_credit Vakwerk Architecten
Vakwerk Architecten
photo_credit Vakwerk Architecten
Vakwerk Architecten

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More