JDI Office

JDI Office

Architect
Matt Fajkus Architecture
Location
Austin, TX, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Charles Davis Smith

JDI Office

Matt Fajkus Architecture as Architects

The new office space for Jones-Dilworth, Inc. (JDI), an Austin-based boutique consultancy that brings emerging technologies to market, exists within the shell of a metal shed building located at Springdale General. The clients, who are skilled and sensitive designers in several contexts, charged our design team to create a new space for their existing and future team within the 9,150 square-foot space in Austin's east side – meant to feel much more like a home than an office, with spaces crafted to accommodate specific and flexible daily activities.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

The goal was to create an office which energized the team rather than draining it, and a space that encourages collaboration while also affording privacy. The design accommodates places for gathering, thinking, doing and sharing – embodying an environment where quality is more important than quantity, and experience greater than amenity. As a result, the new office intentionally avoids over-branding or variety for the sake of excitement, and is deliberately lacking in trendy “amenities.” JDI's team has a pre-existing culture and history which was established in previous office spaces, resulting in a self-awareness that both affects and exists within the newly-designed space.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

The design demands interaction while simultaneously supporting respite. A new and celebrated central stair physically connects the team, otherwise divided among the first and second floors, while literally making people meet in the middle at the mezzanine's library and reading room. Visual connectivity throughout the office, from room to room and from floor to floor, accentuates the cohesion of JDI's team regardless of the area in which an individual chooses to work.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

A large kitchen finished with everything you'd expect in a residence provides enough seating for JDI as they are avid cooks and tend to share meals with the full team and clients, cooking for each other, and making use of the kitchen as you would at home. It’s certainly not a “break” room, but rather an interactive space of engagement, simply with an alternative focal point.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

Conference and meeting rooms are crafted in various forms on both floors, each with unique nuances and some with specific functions - all with a serious consideration to how sound is either attenuated or accentuated. A podcast room is specially designed for the second floor, as well as a multi-purpose room that can be used for decompression, nursing, yoga, total privacy, meditation, prayer, or a nap in the elevated nook with views to the tree canopies along the north side of the building.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

Living room spaces exist on both floors, adjacent to the central stair, for informal gathering and working. Bathrooms are also designed with a residential feel, while utilitarian rooms throughout the office are concealed and out of the way. Finally, an executive office frames the main entry into the office, located intentionally for accessibility and to provide a balanced massing to the floating volume of the library and reading room on the mezzanine.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

Details throughout the space tend to merge the quantitative and technical with the qualitative and natural. This is evident in the parametric design for the wood screen that partially encloses the kitchen, allowing sound to be diluted across the space, providing a sense of place, and still filtering light through the office. A wood banquette joins the screen inside the kitchen, while tables and chairs line the corridor in the blended zone between conference rooms and common spaces.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

Natural wood floors nest together in subtle curved geometries, the result of selecting naturally-occurring patterns in tree growth and sorting the cut wood to fit, minimizing waste by combining technology with sustainable forestry. Views to trees and ample daylight are preserved with the room layout allowing light and longer-distance sights to occur throughout the office, from one floor to another, from one function to another, from one person to another.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More