Jewell Architects Statement

Jewell Architects Statement

Architect
Kavellaris Urban Design
Location
n/a, Australia
Category
Car Parks

Jewell Architects Statement

Kavellaris Urban Design as Architects

The subject site fronts a main street (Union Street) to the south and a private car park that abuts and wraps around the northern and eastern interfaces of the site. The car park service’s RMIT University and is wedged between the subject site and a railway corridor. And although the car park is a private space it is utilized as a public thoroughfare from the Jewell train station opposite the University and from Dawson Street to the North. As a result, these site conditions provided for a building that is highly visible without any obstruction. This was a site condition that we capitalised on and exploited! The Jewell project draws on classical design principles which we consider to be not only relevant to contemporary urbanism and architecture, but are design strategies that are essential for good design. The areas of our investigations were, the entry into the building, constructing key and strategic views and the manner in which the building addresses the prominent corners within its context. We incorporated these design strategies to construct a dialogue with the various interfaces which informed our master plan and design process.


Our scheme employs passive and active environmentally sustainable technologies and design strategies that were the foundation to the planning of the building. We incorporated landscaped streets and laneways within the subject site to provide spatial separation between dwellings an enable every habitable space to receive natural light and ventilation. In addition, these separations allow the spaces to be naturally cross ventilated thereby minimising the need for air-conditioning. Low emission lighting complimented with solar panels further reduced the carbon footprint of the complex. We also incorporated a 40,000 litre underground storm water collection tank that is used for toilet flushing.


The rhythmic boxed formed geometries are referential variations of the same architectural language resulting in a sculptured building that evokes a sense of movement. As the building is experienced from the various vantage points, the building form takes on different readings to people in trains, cars, on bicycles or walking pedestrians. This movement is reinforced by the reflective nature of the facades metallic cladding that changes the textural qualities and colour of the building with the varying light and shadows of the day.


The asymmetrical composition of slipping corners that wrap around the northern and southern edges of the building blur the boundaries from the converging facades into a continuous architectural expression. We studied the column motifs of Robert Venturi's design for the Sainsbury Wing at the Nation Gallery in London and incorporated the manner in which the columns negotiated the corner intersections into our design. The southern elevation has been specifically design with a constructed view of the building typical of the classical order when viewed from Watson Street. Vertical strip windows capture the opposing perspective providing a visual connection and a conclusion to the journey for occupants that have entered the building from Watson Street. The accented double height entry void that interrupts the rhythmic articulation of the composition emphasises and clearly announces the entry into the building as seen from Watson Street. We used three species of timber to accent elements of the composition in order to establish an immediate dialogue with the juxtaposed buildings that share the same materiality and also to provide a striking contrast between urban and organic materials. These synergies add to the drama and accentuate the sculptured qualities of the building.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More