Jewish Museum Berlin

Jewish Museum Berlin

Architect
Studio Daniel Libeskind
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2005
Category
Restaurants

Memorials

Museums
Michele Nastasi

Jewish Museum Berlin

Studio Daniel Libeskind as Architects

The Jewish Museum Berlin, which opened to the public in 2001, exhibits the social, political and cultural history of the Jews in Germany from the 4th century to the present. The museum explicitly presents and integrates, for the first time in postwar Germany, the repercussions of the Holocaust.


The new extension is housed on the site of the original Prussian Court of Justice building which was completed in 1735 and renovated in the 1960s to become a museum for the city of Berlin. The new design, which was created a year before the Berlin Wall came down, started with the identification of a common feature that bound together both East and West Berlin: the relationship of Germans to Jews. This connection was used to plot an irrational matrix that makes reference to the image of a compressed and distorted star — the yellow star that had historically been worn by Jews on the same site.


A void reaches from the roof of the Baroque building to the underground and housing stairs which descend beneath the original foundation and connect to the new building above. The descent leads to three underground axial routes, each of which tells a different story. The first, and longest, traces a path leading to the Stair of Continuity, then up to and through the exhibition spaces of the museum, emphasizing the continuum of history. The second leads out of the building and into the Garden of Exile and Emigration, remembering those who were forced to leave Berlin. The third leads to a dead end — the Holocaust Void.


The Holocaust Void cuts through the zigzagging plan of the new building and creates a space that embodies absence. It is a straight line whose impenetrability becomes the central focus around which exhibitions are organized. In order to move from one side of the museum to the other, visitors must cross one of the 60 bridges that open onto this void. In 2004, the Jewish Museum Berlin commissioned SDL to design a multifunctional space that would provide additional room for the museum’s restaurant and extend the lobby to provide event space for lectures, concerts, and dinners. The glass courtyard which was ompleted in 2007 creates an adaptable space which can be used throughout the year while preserving the open courtyard qualities of the baroque building.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More