Joseph Brant Hospital

Joseph Brant Hospital

Architect
Parkin Architects

Adamson Associates Architects
Location
Burlington, ON, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Hospitals
Studio Shai Gil
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Vinyl Flooring Armstrong Flooring
Waiting Areas Spec Furniture Inc.
Solid Surfacing CORIAN® Design
Cameo White, White Jasmine
Interior furniture (Café, Patient Room Sleeper, Meeting Seating & Meeting tables) Global Furniture Group
Accord, Sidero
Tile Flooring Stonetile
Share Series, Laminam Oxide
Linoleum Flooring Forbo Flooring Systems
Marmoleum Real

Product Spec Sheet
Solid Surfacing
Cameo White, White Jasmine by CORIAN® Design
Interior furniture (Café, Patient Room Sleeper, Meeting Seating & Meeting tables)
Accord, Sidero by Global Furniture Group
Tile Flooring
Share Series, Laminam Oxide by Stonetile
Linoleum Flooring
Marmoleum Real by Forbo Flooring Systems

Joseph Brant Hospital

Parkin Architects as Architects

The Joseph Brant Hospital (JBH) redevelopment involved the construction of a new 7-storey, 400,000SF, 172-bed patient care tower and 120,000SF of renovations to the existing buildings. This LEED silver aimed project provides within the new patient care tower, 3 floors of medical surgical inpatient units, Intensive Care, Surgical Services programs including Ambulatory Procedures, Medical Day Care / Oncology Program, Emergency Department, Laboratories, a new front entrance and other public amenities. Renovations of clinical departments include Diagnostic Imaging, Ambulatory Care Clinics, Level 2B Nursery, Paediatric and Post-Partum Inpatient Units.

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

Interfacing with an existing & operating facility was a challenge in the substantive addition and interior alterations to the fully functioning hospital.  The hospital had to be executed without disruption to its operations. The designers proposed the south of the existing hospital for the location of the new tower, capitalizing on usable site area. Their detailed phasing/decanting/commissioning plan to manage access to the exiting hospital’s internal spaces during construction and demolition, so that construction could progress, yet allow major program areas to be relocated without affecting services.

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

Establishing quality connections to nature was an important in the design of the JBH.  The team designed a series of well-crafted environments within and around the hospital, enhanced by the connection to the natural environment both visually and physically. 75% of the patient rooms have lake views; the remainder have views to the Niagara Escarpment. Roof areas visible from patient rooms were dressed in a multilayered green roof system. Multiple planting types in the design offer an array of colours and textures to create positive points of interest throughout the seasons. Public spaces such as the main lobby and cafeteria offer views of the lake and JBH’s cherished “Protected Wood Lot”, as well as direct access to the landscaped forecourts, the dining terrace, and the healing gardens.

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

The design focusses on improved accessibility by recognizing and responding to the needs of patients, families, visitors, and staff that are part of the community JBH serves.  The goal was to create an inclusive design that respects and accommodates users of all ages with varying physical and sensory abilities and psychological conditions.

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

Scale, articulation, and materiality impart a non-institutional environment with visual connections to nature. Public spaces such as the main lobby and cafeteria offer views of Lake Ontario and JBH’s cherished “protected woodlot”.

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

The project was designed to achieve LEED silver certification. The design focused on energy efficiencies, large windows provided daylight deep into the interiors, while complementary solar control strategies help reduce heat gain. Low voc paints, adhesives, and sealants were incorporated into material selection, minimizing impact on air quality. Bicycle storage facilities encourage staff and visitors to use alternative means of transportation.  

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

The design of the facility provides a therapeutic environment which leverages the natural greenery of the surroundings. All aspects of the design and construction were approached with the intention of minimizing environmental impact on to the site.

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

Team:

Architects: Parkin Architects Limited & Adamson Associates Architects

Photographer: Studio Shai Gil

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

Materials Used:

Flooring:

Flynn - Curtainwall

Sikafloor - Epoxy Flooring 

Stonetile - Share Series Tile Flooring 

Franklin Terrazzo - Terrazzo Flooring 

Armstrong - Medintone Vinyl Flooring 

Tarkett - Acczent Vinyl Flooring

Forbo - Marmoleum Real Linoleum Flooring 

Doors:

VT industries - Architectural Wood Doors

Windows:

Flynn - Curtainwall

Roofing:

Bothwell-Accurate

Interior lighting:

Cooper Lighting - Neo-Ray Linear Lighting

Zaneen - Circular Lighting Custom Glorious Suspension 

TPL - Vario LED Flex Cove Lighting 

Interior Furniture:

Spec Calvin - Waiting areas 

Krug - Lounge Seating, Main entry & Café 

Global Sidero - Café 

Herman Miller - Clinical systems furniture 

Steelcase - Staff systems furniture & Patient rooms seating

Global EEZ - Patient room sleeper
Allseating Inertia - Task Chairs 
Global Accord - Meeting seating
Global- Meeting tables

Walls: 

Sherwin Williams - Paint

Stonetile - Share series Tile, Laminam Oxide Tile

Formica - Natural Ash Plastic Laminate

C/S Acrovyn - Wall protection

Millwork:

Formica - Natural Ash Plastic Laminate

Corian - Cameo White & White Jasmine Solid Surfacing

photo_credit Studio Shai Gil
Studio Shai Gil

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More