JP House

JP House

Architect
Kumar La Noce
Location
Bangalore, Karnataka, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Vivek Muthuramalingam
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Furniture & FurnishingsArt Avenue
LightingArtemide
Furniture & Furnishings Freedom Tree
RugsSu Marmuri
Furniture & Furnishings Urban Ladder

Product Spec Sheet
Furniture & Furnishings
Lighting
Furniture & Furnishings
Rugs
Furniture & Furnishings

JP House

Kumar La Noce as Architects

Built on a compact 180 sqmt site, the house is distributed on three levels and includes two interconnected apartments; living, working and studio spaces for the family of an illustrator on two levels, and the ground floor housing their elderly parents. The street facing front side of the house is sheathed by a light blue perforated screen. Incorporating a system of openable panels this screen allows the house to breathe and respond to the flows of nature, daylight and conditions outside.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The daytime spaces, including a double height living area, are oriented towards the eastern street side of the site, filtered by the screen, while the night time spaces overlook a lush public garden on the west side.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The interiors feature a stark palette: White walls, Polished cement and minimal wooden accents.  A bold exception comes in the form of a teal-coloured sky-lit stairway, seemingly watercolour rendered, travelling through the different levels and adding a striking yet soothing highlight to the spaces.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The daughter’s bedroom on the first floor features a balcony created as a micro version of the front façade, a cosy pod extending into the tree canopy. The top floor of the house has a music studio and drawing studios for the clients. Between the studios, sliding glass doors lead to an open to sky court and a stairway leading to the rooftop terrace. This floor offers itself to different possibilities, as an event space, space for workshops or for play.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

The perforated metal façade is envisioned as a “filigree”; it incorporates simple but sophisticated detailing to retain the ‘lightness ‘of the element, while using readily available metal sections. The custom screen system was realised through a close collaboration with a fabricator, who has a passion for detail in metal working. An exercise in balancing performance with minimal, essential and rugged detailing, craft plays a role here as much as engineering.

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

Architecturally, the façade is designed to expand the living areas of the house beyond their walls. From inside, the deck enclosed by the screen becomes an extension of the family’s activities and their moods: opening fully to the theatre of the street outside, selectively or closed entirely to create a private space washed in dappled light, suspended between inside and outside. 

photo_credit Vivek Muthuramalingam
Vivek Muthuramalingam

From the street, the house becomes an interesting and sometimes provocative addition to the series of houses that line both sides, packed tightly alongside each other. Composed as two planes set at differing angles, the screen is perceived differently depending on sky it is reflecting, sometimes a solid plane, sometimes a translucent skin.

photo_credit Kumar La Noce
Kumar La Noce

The parameters that structure this project and site are common to most tight urban residences in cities like Bangalore. Concerns like security and privacy need consideration as much as light, ventilation and energy efficiency. We approached this brief with an intent to create a framework for enduring luxury in domestic space not defined by the cost of materials used but through natural light, quality of space and adaptability by the inhabitants.

Caption
Caption
Caption

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More