JS HOUSE

JS HOUSE

Architect
HORMA estudio
Location
Valencia, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Mariela Apollonio

JS HOUSE

HORMA estudio as Architects

The project aims to rethink a housewhich was very compartmentalized, with sequences of small spaces and paths without lighting. Located on the tenth floor of an apartment building, its distribution and typology was understood as immovable due to the vertical continuity of the different floors. That wasthe first challenge: spatially reformulate a place with apparently inflexible starting conditions.The house offered many light options, it has 3 facades open to the outside, with different characteristics but all of them important in the final solution.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

To optimize spaces and natural light to the maximum, the construction of a central element capable of organizing a house without moving is proposed. Its size and position aim to give meaning to the space that surrounds it, establishing a clear and simple strategy. The rest of the uses of the house are located and related around it, connected to each other and with the ability to exchange their uses throughout the life of the family that inhabits it.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The main space that links the uses of living room, dining room and kitchen, enables the section to refine the scale between them. The rest of the pieces that inhabit the facade around the central element, are dimensioned to be able to house rooms in their largest occupation, but with the possibility of also making work spaces compatible.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The house focuses its efforts on two main elements. The construction of the central element, which defines a metric, a rhythm and a singular character according to the space to which it falls, absorbing the storage of the house and also the layout of the main facilities. The second element is the plinth, built in oak, understood as the pavement that rises vertically, reaching the level required at any given time. This element runs through the entire house, giving continuity to the spaces and emphasizing, as a perimeter element, the focus on the central element.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

With this conceptual and material simplification, natural light is free to invade the house, generating a calm, precise and orderly atmosphere, hoping that the movement and life of the users complement it every day.

Team:

Nacho Juan, Clara Cantó, Jose Iborra, Ana Riera, Belén Iglesias, María Mateo

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

Material Used:

Wood carpentry: Madentia

Windows: IMG

Ceramics: Adriana Cabello

Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsIMG Windows
Wood carpentryMadentia
Product Spec Sheet
Windows
Wood carpentry
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More