Juniper House

Juniper House

Architect
Paul Coughlin Annie Scheel Architects
Location
Fire Island, NY, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Matthew Carbone Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
countertopsCosentino
Windows and doorsAndersen Windows
Plumbing fixturesDornbracht
chandelierLindsey Adelman
Wood siding, wood floorreSAWN TIMBER co.

Product Spec Sheet
Windows and doors
Plumbing fixtures
chandelier
Wood siding, wood floor

Juniper House - Fire Island

Paul Coughlin Annie Scheel Architects as Architects

This Fire Island summer house is located in the Seaview community of Fire Island. Our concept for the architecture was to create a corner building to frame outside space, as an extension of the inside. The "L" shape of the house creates a private enclave of exterior space to celebrate the cherished indoor-outdoor experience of Fire Island. A green buffer surrounds the other 2 edges of the site.

photo_credit Matthew Carbone Photography
Matthew Carbone Photography

Planning of the square site required a precise arrangement of the house, pool, and sanitary system coverage. Primarily, the house and pool are positioned on the site to take advantage of the sun, wind, and views of both ocean and bay. This configuration also allows the house to wrap the pool and deck as a privacy barrier from the adjacent public walk.

photo_credit Matthew Carbone Photography
Matthew Carbone Photography

Functionally, the first floor is split at the entry into a south-facing living dining and kitchen zone, and a west-facing guest wing. Bedrooms and a den are located on the second floor. A two-and-a-half-story vestibule and open stair draw the eye up to skylights framing the blue sky. A modest roof deck allows for unobstructed ocean and sunset views.

photo_credit Matthew Carbone Photography
Matthew Carbone Photography

The house sits high above the sand allowing for a dramatic ramp to the main entry, a traditional fire island element. Carbonized wood siding protects against harsh fire island weather and achieves a successful modern wood house aesthetic, aligned with the traditional Fire Island cladding. The black siding canvas allows cuts, voids, and punches to be composed with windows, recesses, and overhangs hinting at the program inside.

photo_credit Matthew Carbone Photography
Matthew Carbone Photography

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsEspañol and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More