KB building

KB building

Architect
HofmanDujardin
Location
Industriepark Kleefse Waard, Arnhem, The Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Matthijs van Roon

KB building

HofmanDujardin as Architects

HofmanDujardin and Schipper Bosch transform factory hallinto dynamic office
A former nylon factory is completely transformed into a unique office. A new framework of steel platforms is hung from the existing concrete structure. Vision and design complement each other in this co-creation of HofmanDujardin and Schipper Bosch, situated on the cleantech campus Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, Netherlands. The plan builds upon existing qualities and combines extra floor space with a clear routing, transforming KB building into a dynamic office space.

 

In the former production hall, huge industrial boilers were placed on a heavy raised floor. After removal of the boilers, an almost sacred beauty of the space was revealed. This light and spacious hall is in strong contrast with the ground floor and basement, which due to their concrete structure have a much heavier character. A new timber staircase now connects these two worlds and forms the starting point of a new central route connecting all new floors.

 

Three-dimensional composition
The new floors hang in the open space as an elaborate three-dimensional composition. These new platforms create diverse working spaces with specific qualities. Each place is connected to other spaces and simultaneously offers groundedness. By keeping the central access free from construction, the spaciousness of the building is maintained.

 

The new floors are constructed as light as possible, with open lattice girders in between the existing columns. The floor slabs with integrated ceiling panels are laid on top. As a result, the design not only continues the visual spaciousness, it also allows the transformation to be adapted or even reverted in the future. Thereby ensuring the structures flexibility to future needs.

 

Dynamic office
Next to the main entrance, a long bar element stretches out and doubles as a reception. The ground floor also features multiple meeting rooms and a restaurant. A big new void with a grandstand staircase allows daylight to enter the souterrain. The staircase doubles as a big presentation and event space. To stimulate movement, the elevator is hidden in a black volume which penetrates all floors.

 

Besides the bigger gestures, the furnishing carefully accommodates space for collaboration and places for concentration. The plan is based on a progression in privacy levels: pantries and lounges are closest to the central staircase, whereas work stations are concentrated at the ends of the platforms. The first floor features a concentration jungle in which employees can work in between luscious planting. The colors and materials add to the existing concrete with a warm-grey base tone and complementary colors in the meeting rooms.

 

Cleantech campus
KB building is part of cleantech campus Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, Netherlands. This sustainable business park is developed by Schipper Bosch to house, facilitate and connect business in the energy sector. The building is connected to a local energy plant which runs on local waste water, energy and waste products. To keep a certain unity on the campus, all façade renovations of the district are designed by Schipper Bosch.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
TilesEge Carpets
Fixed furnitureDokter Interieurbouw
Product Spec Sheet
Fixed furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More