Kepdarroch Farmhouse

Kepdarroch Farmhouse

Architect
Baillie Baillie Architects
Location
Stirling, United Kingdom | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Alexander James-Aylin

Kepdarroch Farmhouse

Baillie Baillie Architects as Architects

Kepdarroch Farmhouse is a new-build home on a working farm, designed for a young family. Set in an open agricultural landscape, the house is arranged loosely around an informal courtyard, making reference to familiar clusters of farm buildings, steadings and cottages.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin


Starting a new family, and feeling the need to change city life for the open spaces and quiet of rural living, our clients were drawn towards a home rooted in the landscape. Foregoing the easy amenities of the city, they instead wanted a house that would be a joy to spend time in and could accommodate the changing needs of a growing family.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin


Like in many rural places, existing housing options were limited, with the few new-build developments nearby offering little regard for quality of space or sustainability. Building from scratch on the family farm gave the clients the opportunity to think differently. To use natural materials - stone from Caithness, reclaimed slate and charred timber – and to create a home with generous volumes, connecting daily life to the surrounding landscape. Developed carefully though iterative drawing and model making, the outcome is a building that’s made to last. Like the drystone walls around the farm, it will slowly settle into its environment.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin


Drawing reference from the scattered groups of barns, cottages and steadings found throughout the surrounding countryside, the house is arranged as a cluster of forms. Gathered casually together, they create a functional courtyard, which claims a clear and defined arrival space within the otherwise open landscape.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin

Living spaces unfold between the two connected larger volumes, with primary social functions – cooking, eating and living – all contained within a spacious and flexible single room. Light-filled and generous, the space is open to the full height of the pitched roof form. The larger two storey volume is increasingly more private in nature, and is bookended with generous rooms to each gable, enjoying open views to the hills.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin


From the beginning of the project, the context was a consistent point of reference. The character of the house has emerged from overlaying rural references, both domestic and agricultural. Chimneys and stone gables are incorporated alongside barn like forms and proportions. The result is intended to feel unmistakably contemporary, but with legible roots, perhaps lending a certain familiarity and timelessness.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin


At the core of the project is an intention to make a building which is solid and permanent. In the material fabric, flexible organisation and robust detailing, the house should have a theoretical life-cycle of a hundred years or more. The material palette is designed with time and weathering in mind, such that the house remains valued as it ages. Alongside sustainability in use, and consideration of embodied carbon, we see longevity as one important tenet of environmentally responsible architecture.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin

The plan has been organised to create a sheltered front-door and sequence of arrival, responding to the nature of the very wind-swept site. Bedrooms face predominantly east to take advantage of morning sun, with all public rooms facing south and west. Generous areas of glazing to the living spaces attract solar gain. The concrete floor provides thermal mass, and is also the medium for heat distribution throughout the ground floor. All heating and hot water is provided by a ground source heat pump system, taking advantage of the open land around the site.

photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin
photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin
photo_credit Alexander James-Aylin
Alexander James-Aylin

Material Used :
Timber frame, polished concrete floors, Caithness stone, charred timber, reclaimed slate, frameless glazing.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More