Ketelhuis

Ketelhuis

Location
Zaandam, The Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Maarten Willemstein
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FireplaceBullerjan
LightingIllum Kunstlicht
Table Piet Hein Eek
WindowsStudio Molen
FurnitureVitra.

Product Spec Sheet

Ketelhuis

STUDIO MODIJEFSKY as Interior Architects

On the Hembrug terrain in Zaandam, an area of 42,5 hectares, a monumental industrial site has been transformed by Studio Modijefsky into the home and studio of an artist couple. The substantial volume of this building full of potential has been wisely divided into two levels, therefore allowing to accommodate different functions: an office and a workshop on the ground floor, a gallery space and a home on the first floor.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

The two floors are connected by two sculptural staircases, one of which leads to the home through the kitchen, the other one brings visitors from the workshop to the gallery space. The ground level has been designed so that all the functions in the workshop are implemented. This floor can operate by itself serving all the needs for the daily production and activities. As you go up the main staircase and cross the threshold, Ketelhuis (translated as ‘boiler house’) comes across as open to visitors.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Immediately as you enter, the interior appears sober and welcoming, being it defined by three main finishes: white painted materials, oak wood, and brass. The completely white walls subtly reveal the structural grid, enhanced through a play of reliefs which become traces of the function, a celebration of the building.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Standing in front of you, closer to the entrance accessible through the second staircase, a big gallery space has been minimally designed to accommodate different kinds of moments and events, leaving space for imagination. White industrial beams overlook the haring bone wooden floor, two simple elements in harmonic balance with each other. Three holes in the ceiling, previously accommodating as many chimneys, are now replaced with glass portholes, turning the openings into skylights. During shows and presentations, this grand gallery space is served by the totally customized and unconventional open kitchen which is part of the house.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

A central piece, the island, has been carefully designed and crafted entirely in brass, completely filled with cabinets on each of the four sides, and covered by a beautiful stainless-steel top. Two ‘specials’ complement the elegant design: custom made bronze handles and pull-out wooden shelves. The back of the kitchen is a system of open white shelves leaning on the transparent glass box of the main entrance. A big oak table and a set of vintage chairs are surmounted by an art piece: a self-built kayak converted in a warm light object hanging upside-down above the whole length of the table.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

A big opening through the wall invites you to discover a much more intimate and embracing space, the actual living room, which is characterized by a series of wooden objects and vintage furniture pieces that give the space a deep feeling of warmth. Here a comfortable sofa is facing a wood-burning stove. Going through the hallway, a few sliding doors to the guest room, walk-in closet, bathroom and toilets, camouflage with the walls. At the end of it the ceiling almost doubles in height and a the master bedroom discloses.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

The spacious room and the natural light favour the presence of different plant species, which create an enchanted atmosphere. The height of the ceiling allows for a mezzanine to overlook the room and the view. The steps leading to this ‘room-in-the-room’ hide a wooden closet serving the space, refined by a simple yet detailed white metal railing. Following it, a balcony-like space hosts a free-standing bathtub with a ceiling window which allows for stargazing while taking a bath, being surrounded by numerous plants visually connecting the two levels. The crazy layout of this room derives from a mix of choices reflecting the extravagant personalities of the owners.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

On the north walls of the bedroom, bathroom and living room, the original windows left without function due to the annexation of a new building, are now used as lightboxes which diffuse warm light into the rooms. The white herringbone floor tiles of toilets and bathroom complement the oak wood and white marble of the cabinets, while high mirrors above the sinks enhance the ceiling height.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Bronze light fixtures, designed and crafted by the client’s atelier, can be found throughout the space as small pleasant surprises. A system of minimalistic white shutters allows to modify the original openness of the industrial building, making it into a liveable space and allowing the inhabitants to regulate the amount of desired light throughout the day in all the areas of the house. Ketelhuis is a place where every single area has been designed to complement the original building, yet to enhance the designated use of each one of the rooms.

Caption

Read story in PortuguêsEspañolFrançaisDeutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More