KIDO Kindergarten

KIDO Kindergarten

Architect
xystudio
Location
Irysowa 21, 95-070 Rąbień AB, Poland | View Map
Project Year
2021
Category
Nurseries

Primary Schools
Stories By
xystudio

Velux
Stan Zajączkowski
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVelux
PVC floors Tarkett
LightingLiralighting
FurnitureLocomoco
NOVATOP SOLIDNOVATOP
Roof panelPruszynski

Product Spec Sheet
PVC floors
by Tarkett
Lighting
Furniture
NOVATOP SOLID
by NOVATOP
Roof panel

KIDO Kindergarten

xystudio as Architects

KIDO is a public kindergarten which we like to call „the yellow crocodile“. It is situated on a triangular plot in Aleksandrów Łódzki, in central Poland.

The building is a technological hybride. Ground floor is made with concrete and bricks and to build the first floor we decided to use CLT. At the begining of work on the project it turned out there was not much time. The kindergarten had to be ready by September when children start the schoolyear. We reached for CLT to speed up the construction process. Both parts were made simultaneously. Workers were building the ground floor while all the wooden elements were being prepared in the factory. As soon as the ceiling was finished the large timber blocks have arrived to the construction site and the assembly has begun. The second floor was ready in just two weeks and the whole process resembled putting together IKEA furniture. All that had to be done was installation of thermal isolation and the facade material.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

The whole process was not that easy because in Poland we have one of the most strict fire regulations and also we were the first one to use CLT in kindergarten building. Fortunately, thanks to the investor‘s determination and consultations with the experts we met all the requirements.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

The timber creates the special atmosphere in the interior. You can smell the scent of spruce forest and feel the texture of natural material. Walls and oblique planes of ceilings muffle the noise. Rooms are well lit with soft, diffused light comming through the skylight windows. It all seems to be at peace. We did not want to disturb these feeling of harmony so there are no suspended ceilings, no massive installation components, no plasterboard coverings. All parts of the construction are visible. What is more we opted for natural ventilation. In the wall vents there are heaters which heat the air when the temparature outside drops below 5°C. Hybrid attachments on the chimneys support chimney draft. The underfloor heating system distribute temperature evenly. We already know that the airtight structure made of natural materials has proven itself in any weather. It was nice and fresh during hot summer days and warm and cozy in frosty winter.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

Around the building there is a large area with a couple of old trees. More trees as well as shrubs, flowers and vegetables will be planted in spring. For the playground we chose wood-based material over synthetic surface as it is permeable. To prevent the unnecessary heating of flat roof there is an extensive greenery.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

The plan of the building is simple. We come to the spacious hall with cloakroom for older children. On the left there is a big multi-purpose room which is open and turned out to be a great place to have a bit of fun just before leaving the kindergarten. A bit hidden from the side there is an administrative and social area. From the hall we enter the corridor that leads to the staircase, small kitchen and to two rooms for the youngest children and their cloakroom. Between the hall and the coridor there is a triangular terrace where you can find a sandbox and a birch. On the first floor there are four spacious rooms with toilets. That is all. Less than 1000m2 and 150 happy children who climb the walls, hide in the nooks and watch the birds through big windows while resting on the colourful pillows.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski
photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski
photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski
photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski
photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

Read story in DeutschEspañolFrançaisItaliano and Português

A happy place

Velux as Manufacturers

Friendly spaces for everyone

Xystudio was founded by three university friends whose first collaboration was running a self-organised student café: Filip Domaszczyński, Dorota Sibińska and Marta Nowosielska. The trio focused on architecture for children, a topic rather unpopular in Poland around the year 2000. Applause and recognition followed fast, but the breakthrough, popularity and prizes came some years later, with a kindergarten project called “Yellow Elephant.”

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

“The popularity of the “Yellow Elephant” gave us the stage to talk about the importance of spaces for children. It was also our first project with roof windows. I remember going to the construction site, looking through a narrow, low window, and thinking how dark it was. After the holes for the roof windows had been cut out, the atmosphere changed completely! The impact of this project is ongoing: we still invite our future clients to see the spaces. Also, the use of roof windows has been included in the design guidelines for kindergartens, issued by the city of Warsaw.”
Dorota Sibińska, xystudio

“We founded our office in 2004, working together on projects focusing on human well-being. We believe that architecture is a profession of public trust, so we’re obliged to fight for the vulnerable ones, like children, persons with a handicap, or homeless: none of those groups can speak up for themselves in front of investors. We’re building in small towns, mainly, driven by our mission to enhance ugly, unfriendly places. Our office has realised more than 50 private creches and kindergartens, which gives us now the comfort of focusing on the financially challenged public institutions in the province.”
Dorota Sibińska, xystudio

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

User-friendly interiors

The kindergarten in Aleksandrów, a small town in central Poland – commissioned by a private client – had a large programme, requiring a two-storey building. A shed roof, which led to nicknaming the project “a crocodile”, reflects the industrial area; the intense yellow is an answer to the neglected, greyish buildings. Finishing the facades with scales-mimicking cladding is at the same time cost-efficient and a humorous solution. Part of the challenge for the architects was to trim the design and construction process for maximum cost and time efficiency without compromising their aesthetic and functional goals. As a result, the building’s ground floor was executed in a traditional manner, with concrete and bricks, while the upper floor was produced in CLT technology. This allowed for simultaneous construction of both storeys.

The rooms on the ground floor are exceptionally high, with a lot of windows, to ensure enough daylight. On the upper floor, under the shed roof, VELUX windows serve as a primary source of daylight, while the façade windows, on a child-friendly level, frame the views to the nearby grove.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

Next to the entrance and waiting area for parents, a multifunctional, open room invites various groups during the entire week at different times: during the day, the space serves as a sensory room for the children and an extension of the waiting area – in the proximity of toddler rooms, in the evenings it is being rented out for the needs of the local community. Two separate playgrounds, for younger and older children, ensure a safe environment for both groups.

xystudio's vast experience with architecture for children led the architects to designing their own line of furniture for the small ones. The line, called "locomoco" consists of everything a preschool care institution needs: little chairs and tables, playhouses, wardrobes, storage units, dividing walls or blackboards.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

Both the furniture and interiors feature colours as one of the main elements of designs. This decision is rooted in the studies of child psychology, which name identification of spaces through colours as easier than for example images of animals or symbols.

The care about users' comfort is more than the aesthetics of sunny, welcoming and animated spaces. The entire room programme is designed to promote various activities supporting well-being and development. Invisible factors, like room climate, are crucial. The entire building is ventilated in an eco-friendly way: with gravity ventilation and a natural airflow between the facades and the VELUX windows in the roof. Air inlets in the facades are heated for a better energy balance, and hidden from the outside behind steel meshes.

photo_credit Stan Zajączkowski
Stan Zajączkowski

“Designing for children is about the feeling of safety, mainly. The surroundings have to be friendly, calm, and the rooms should be easy to find. There must be plenty of daylight for the well-being, but also to save on the electricity bills. Polish regulations for public kindergartens call for large square rooms: the only way to give them enough of much needed daylight is through roof windows. The light from above is soft, bright even on grey days, and suitable for both left- and right-handed kids.”
Dorota Sibińska, xystudio

“We’re getting better with each project thanks to lessons from our previous works. We repeat good solutions – like placing a generous amount of roof windows, and enhance what turns out to need rethinking. Thanks to the kindergarten or school teams' feedback, and our visits in the buildings we can observe the impact of rooms on everyday life habits and rituals.
Dorota Sibińska, xystudio

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More