Kikkoman R&D Center

Kikkoman R&D Center

Architect
Nikken Sekkei Ltd

Kajima Design
Location
Noda City, Chiba Prefecture, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Research Facilities
Gankosha (Harunori Noda)

Kikkoman R&D Center

Nikken Sekkei Ltd as Architects

This project is a rebuild of the Kikkoman research laboratory in Noda City, Chiba Prefecture, northeast of Tokyo. Soy sauce production began there more than 200 years ago when over a dozen families started a brewing cooperative, which eventually evolved into today’s Kikkoman.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

The area around the site is dotted with traditional streets that reflect this history. Kikkoman's former research laboratory, by contrast, was a concrete building over 60 years old. We felt that for research on soy sauce and food products, a site sensitive to the changes of seasons, time, the five senses and continuity with nature would be appropriate. In fact, our client requested a facility in which researchers could enjoy work while experiencing the nuanced shifts in the natural surroundings.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

Input for this ‘inheritor design’ was drawn from the traditional soy sauce production landscape around the site. Originally, streets were connected to narrow alleyways, and several row houses were clustered together to form a series of breweries, stores and homes, with courtyard-like spaces scattered in between. In deferring to these attributes, maximizing horizontal (as opposed to vertical) expanse was deemed necessary. The 10,000m² building was thus accommodated in just two storeys, with a simple configuration of experimental areas on the first floor and offices and other open spaces on the second floor.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

The spacious first floor is designed for maximize flexibility. When viewed from above, workspaces on the second floor appear to be arranged in a checkerboard pattern of “open” quadrilaterals mixed with work areas. Atriums, courtyards, and terraces are featured in the adjacent “inverted” checkerboard area. The floor level shifts slightly with each “box” in the checkerboard, creating an unusual topography.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

Gabled roofs are partially “flipped upwards” where there is an atrium below, inviting in light and wind. The first and second floors offer a feel for the fluctuation of nature regardless of where the observer is -- a comfort for those whose view of public health may have shifted due to the recent virus pandemic.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

Manufacturing soy sauce is classic chemistry – a process once performed in a space contiguous with the cityscape and natural environment. The Kikkoman project was based on this traditional context, and subtly modified during the design process. Rather than whittling down and refining the constituent elements, each was, in a manner of speaking, “multiplied” and “fermented.” The final aim was to create an architecture both topographical and emotional, with a sense of natural change, along with an easy-to-grasp sense of harmony with nature and tradition.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

Stepped floor

The 2F checkerboard floor level changes by 350mm per quadrilateral area, concealing the air conditioning ducts installed underneath. The first floor 4,950mm height ensures sufficient space for piping and ducting redundancy above the lab. The stairwell landing is some 1,000mm lower than the second floor, creating a maximum floor level difference of 1,700mm at the second floor. The basin-like topography of the building makes for a relaxing space, while the high sidelights, courtyard, and exterior terrace afford visitors a feel for nature from any vantage point.

photo_credit Gankosha (Harunori Noda)
Gankosha (Harunori Noda)

Selective use of glass and wall balustrades offer differing vantage points depending on the floor level, as well as different lines-of-sight between standing and sitting positions. In an area where floor levels change by some 700mm, a 1,100mm balustrade effectively serves as a 1,800mm (700mm+1,100mm) partition, creating a sense of “enclosed contiguity” fit for concentration-intensive work. Wall balustrade units also serve as air-conditioning inlets that work in harmony with the floor-mounted A/C outlets, facilitating air circulation. By adding features that control the line-of-sight to the simple checkered landscape, a variegated, inspiring space for company researchers was created.

Caption
Caption
Caption

Team:
Design development: KAJIMA CORPORATION
Construction: KAJIMA CORPORATION
Main structure: Steel structure (with seismic isolation)

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More