Kindergarten Xaverius College

Kindergarten Xaverius College

Architect
META Architectuurbureau
Location
Xaveriusstraat, Borgerhout, Antwerp, Belgium | View Map
Project Year
2018
Category
Nurseries
Filip Dujardin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Architectural ConcreteURBASTYLE
Sanitary AppliancesDuravit
Window And Door FittingsFSB
LightingAxioma
Inside MasonryPLOEGSTEERT

Product Spec Sheet
Architectural Concrete
Sanitary Appliances
by Duravit
Window And Door Fittings
by FSB
Lighting
by Axioma
Inside Masonry

Kindergarten Xaverius College

META Architectuurbureau as Architects

META was commissioned by the Xaverius College to design an L-shaped building extending from Stenenbrug to Xaveriusstraat. A long corridor runs through the building, connecting all the spaces. To one side of the corridor, courtyard gardens allow plenty of light into the building and enable the children to watch the seasons unfold. 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

A few years ago, in response to an acute shortage of space, the Xaverius College decided to expand the school. They acquired a number of adjacent plots in the block surrounded by Stenenbrug, Collegelaan, J. Posenaerstraat and Xaveriusstraat. The school decided to demolish the existing buildings, which were in a dilapidated state, and build a brand-new kindergarten. 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

“The light-filled cloister corridor serves as the main artery for the school. Furthermore, by offering a view onto the courtyard gardens, the architecture brings the seasons and the light inside for the children.”  
Eric Soors, META  

META has designed an L-shaped building for the Xaverius College that extends from the Stenenbrug (where the Peugeot garage once stood) to Xaveriusstraat. The large practice rooms of the former Hendrickx Dance School have made way for a playground and kindergarten classrooms. 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

CORRIDOR SERVES AS KINDERGARTEN’S MAIN ARTERY 

The school’s new main entrance on Xaveriusstraat is marked by a façade that acts as the new school gate, offering a view into the playground. The gate is easy for preschoolers and visitors to identify and lies within the field of vision of the old school gate. 

“Designing a school is always about more than simply planning an educational building. The school is a place where a child learns about the world and society through play. A school building must therefore be tailored to this environment and to the children’s development. This starting point took priority in all of META’s decisions.” 

Niklaas Deboutte, META  

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

In the L-shaped volume, a single long corridor links all the spaces, just like a cloister. On one side, the corridor is separated from the classrooms and the multi-purpose hall by a service zone containing toilets, storerooms, and other auxiliary spaces. The other side of the corridor opens onto a series of courtyard gardens designed by Landinzicht Landscape Architects. The gardens bring daylight into the corridor and also allow for a life that corresponds to the seasons.  

The brand-new building feels like a safe haven and a true community space at the heart of the Jozef PosenaerstraatXaveriusstraat and Stenenbrug. 

Dirk Dobbeleers, Director of Xaverius College Primary School 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

CENTRAL ROLE FOR RATIONAL FACADE IN LIGHT COLOURS 
The entire volume is single-storey, apart from on the Stenenbrug, where the neighbourhood’s required cornice height has been respected. By siting the gym on the top (3rd) floor, META effects maximal visibility from the street. The administrative offices and staff room are located beneath the gym, on level +2. 

Caption

The facade has a rational and regular structure which follows the building’s functional components and renders them visible. META has opted for a material palette made up of pale colours: white glazed brick and polished grey speckled precast concrete. The facade on Xaveriusstraat has been constructed from site-cast concrete. 

Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. FSB - Window and Door Fittings
2. Sprangers - Exterior Joinery
3. Duravit - Sanitary Appliances
4. Axioma - Lighting
5. Urbastyle - Architectural Concrete
6. Ploegsteert - Inside Masonry

Read story in EspañolFrançaisItalianoDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More