KIT Energy Lab 2.0

KIT Energy Lab 2.0

Architect
Behnisch Architekten
Location
Eggenstein-Leopoldshafen, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Laboratories

Universities
© Behnisch Architekten, Photos: David Matthiessen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wall Tiles – 10x10: Mosa Colors, 17990 blue Curacao; Floor Tiles – 20x20: Mosa Terra Maestricht, 216 V anthrazitMosa
Window elements, doors vestibule – AWS/ADS 7.0 HISCHÜCO
Roof cladding – Kalzip Standing Seam Profile 50 / 429 / 1,0 mmKalzip
Glass partition walls – Lindner Life 620Lindner Group
Linoleum – DLW Marmorette 125-160DLW Flooring GmbH
Carpet – Resista, color: smaragd 188, KugelgarnFabromont AG

Product Spec Sheet
Wall Tiles – 10x10: Mosa Colors, 17990 blue Curacao; Floor Tiles – 20x20: Mosa Terra Maestricht, 216 V anthrazit
by Mosa
Window elements, doors vestibule – AWS/ADS 7.0 HI
by SCHÜCO
Roof cladding – Kalzip Standing Seam Profile 50 / 429 / 1,0 mm
by Kalzip
Glass partition walls – Lindner Life 620
Linoleum – DLW Marmorette 125-160
Carpet – Resista, color: smaragd 188, Kugelgarn

KIT Energy Lab 2.0

Behnisch Architekten as Architects

The Energy Lab 2.0 at Karlsruhe Institute of Technology (KIT) is an intelligent platform, set up to explore the interplay of components in the energy systems of the future and in particular to speed up the energy transition in Germany through the integration of renewable energy in the production of electricity. Electrical, thermal and chemical energy flows, as well as new information and communication technologies are combined in a cluster of facilities. Project partners are the Helmholtz Centers, the National Aeronautics and Space Research Center of the Federal Republic of Germany (DLR) and Forschungszentrum Jülich (FZJ).

 

The new construction of building 668 on a site formerly used for experiments with solar energy in the north of the Campus Nord provides an attractive, high-quality and flexible location for this research. The detached building has the appearance of a homogenous unit with a translucent building envelope made of polycarbonate that allows the wooden construction on the interior to shimmer through and accommodates an ample, column-free test hall as well as a two-storey office wing.

 

The main approach is from the west via a glass vestibule in the central zone of access, which leads between the offices and the hall, alongside a lightweight glass wall, into the building, allowing generous views between these building sections. The right side opens up onto a hall, while the office spaces are aligned on the left. The control station, the test preparation area, the meeting rooms and the auxiliary rooms are also located here. In the building center, a stairway and elevator lead to the upper storey, where additional office and preparation rooms are located, as well as a small staff kitchen with seating. The rooms allocated to the test areas are adjacent to the hall atrium and provide direct views into this open space.

 

The test hall accommodates the areas “Power-Hardware in the Loop” (PHIL) and “Smart Energy System Control Laboratory” (SESCL) as well as assembly areas for tests. The hall and the saw-tooth roof are generously clad with translucent polycarbonate plates, which allow a consistent amount of daylight to enter the entire test area. Adjacent assembly areas for technical construction elements with large thermal loads are not part of the energy system of the building envelope but instead, with their slatted facade, ensure consistent heat removal and ventilation of the construction elements.

 

The material of the hall incorporates references to the neighbouring buildings with their industrial character. Window openings set in specific places in the office facade enable a selective illumination of the interior spaces with their unobtrusive design. While here wood and simple glass facades are the dominant design element, the hall is characterized by the polycarbonate facade and the wooden construction of the saw-tooth roof.

 

Material Used :
1. DLW AG – Linoleum–DLW Marmorette 125-160
2. Mosa – Wall Tiles – 10x10: Mosa Colors, 17990 blue Curacao
3. Mosa – Floor Tiles – 20x20: Mosa Terra Maestricht, 216 V anthrazit
4. Fabromont AG – Carpet – Resista, color: smaragd 188, Kugelgarn
5. Lindner AG – Glass partition walls – Lindner Life 620
6. Kalzip – Roof cladding –Kalzip Standing Seam Profile 50 / 429 / 1,0 mm
7. Knauf – Cavity floor –Knauf Integral GIFAfloor 191, cavity floor / 120/60, 28mm
8. MERO-TSK International GmbH & Co. KG – Cavity floor – MERO Type 6 NB 36
9. Prokulit – Polycarbonat panel façade / Shed roof glazing –Prokulit PC 540-6 colourless, clear/ opal /Prokulit PC 560-10 colourless, clear/ opal
10. Remmers – treated timber – Remmers Wohnraumlasur (auf Basis von Naturharz und Leinölfirnis) colourless
11. Schüco International KG – Window elements, doors vestibule – AWS/ADS 7.0 HI

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More