KONING NOORD
© Filip Dujardin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
External joinery - Reynaers Aluminium CS77 HIReynaers Aluminium
Facade insulationRecticel Insulation
Recticel IP PIR 022
Sheet Material - SVK Ardonit SVK
Ardonit
Fixed Handles Pbapba S.p.A
LiftsLift-it
EnergyXenadvies

Product Spec Sheet
External joinery - Reynaers Aluminium CS77 HI
Facade insulation
Recticel IP PIR 022 by Recticel Insulation
Sheet Material - SVK Ardonit
Ardonit by SVK
Fixed Handles Pba
Lifts
by Lift-it
Energy

META for KONING NOORD. Structure as finishing for an atypical apartment building

META Architectuurbureau as Architects

In the Slachthuis district in Antwerp, META has completed the Koning Noord apartment building: a project with 26 houses, a crèche and a workspace. Commissioned by ISTATE, META designed 2 volumes in raw concrete, connected them with a plinth around an inner garden and finished the building with gold-coloured anodised aluminium joinery and balustrades. By prioritising rigorous rationality in both concept and execution, META makes room for the design of a generous building.

photo_credit © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

2 volumes folded around the courtyard garden
Koning Noord consists of 2 buildings: a volume on the street side that completes the facade row of the Twee Netenstraat and – lying deep on the plot – a second volume that also connects to the adjacent buildings. The 2 volumes are linked on the ground floor by a continuous plinth that folds around the inner garden. The roof of this plinth is used as an intensive green roof and forms, in addition to the inner garden, a second horizontal green area. There is underground parking for 37 cars and a shed for 83 bicycles.

The more public functions can be found on the ground floor: the crèche, which is accessible from the courtyard garden and the workspace.

“The idiosyncratic volumetric is the consequence of the exceptional neighbouring buildings. A ground-floor plinth stretches around a collective inner garden and connects both volumes.”
– Niklaas Deboutte, META architectuurbureau

photo_credit © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Typological plan ensures quality and affordability
The flats are located in the 2 volumes. There are 4 types of flats per floor which are repeated on each level. Only the top floor on the street side deviates from this typological plan in order to create 2 duplex flats with spacious roof terraces.

“The project offers affordable, contemporary housing tailored to a neighbourhood in full development. Even before the works began, the project was completely sold out.”
– Bert Craeghs, ISTATE

The maximum repetition of a typological plan has many technical advantages and increases the logic and thus the affordability of the design. The window openings and terraces, which are visibly positioned below each other, create a neutral architecture. Finally, the structure was designed to allow sufficient flexibility for possible future changes in the layout of the flats. 

photo_credit © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Grey concrete finished with gold-coloured terraces and balustrades
Each flat has two large windows. By grouping the open and closed facade surfaces, the concrete could be cast on site using plank formwork – traditionally an expensive construction method – while remaining feasible within the strict financial outlines of this project. The raw, grey concrete is finished with gold-coloured anodised aluminium elements in the terraces, the joinery, the balustrades,..

“The use of concrete with plank formwork makes the project exceptional. In order to make this implementation possible within the budget, the facade design was rationalised to the ultimate extent.” - Eric Soors, META architectuurbureau

photo_credit © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Structural work is finishing work’ with a carefully detailed carcass 
Inside, META applied the ‘structure as finishing’ principle that is characteristic of their work: detailing the carcass with care. In combination with strict site control, this results in a building with its very own character.

photo_credit © Filip Dujardin
© Filip Dujardin
photo_credit © Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Caption
Caption

 

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolDeutsch and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More