Kornets Hus

Reiulf Ramstad Arkitekter as Architects

The Jutland region, with its diversity of landscapes and long history, is in many ways the most continental region in Denmark. Hjørring has some of the oldest traces of settlements nationally and an established cultural landscape.The Kornets Hus – or grain house, is the realisation of a new centre for the dissemination of the region’s rich food and farming culture.

 

Located on the land of an existing farm and bakery, the new inspiration centre will over visitors, locals and employees alike a facility for activity based learning centered around the importance of grain both to Jutland and human civilization. The building is organized around a simple and flexible plan, which allows for a wide variety of activities and functions to take place.

 

The architectural form is derived from research into the region’s rich landscape, folk culture and agricultural heritage – the centre being defined by its two brick clad light wells, which reinterpret baker’s kilns.

 

The interior is planned to open-up to the vast expanse of wheat fields to the west – framing views outward and opening to terrace. The public spaces are centered around a large bread oven while teaching and exhibition spaces are demarked by the natural lighting and increased volume of the skylights.

Kornets hus

KOMPROMENT - DANISH BUILDING DESIGN as Manufacturers

The Jutland region, with its diversity of landscapes and long history, is in many ways the most continental region in Denmark. Hjørring has some of the oldest traces of settlements nationally and an established cultural landscape.The Kornets Hus – or grain house, is the realisation of a new centre for the dissemination of the region’s rich food and farming culture. Located on the land of an existing farm and bakery, the new inspiration centre will offer visitors, locals and employees alike a facility for activity based learning centered around the importance of grain both to Jutland and human civilization. The building is organized around a simple and flexible plan, which allows for a wide variety of activities and functions to take place.

 

The architectural form is derived from research into the region’s rich landscape, folk culture and agricultural heritage – the centre being defined by its two brick clad light wells, which reinterpret baker’s kilns. The interior is planned to open-up to the vast expanse of wheat fields to the west – framing views outward and opening to terrace. The public spaces are centered around a large bread oven while teaching and exhibition spaces are demarked by the natural lighting and increased volume of the skylights.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Petersen TeglPetersen Tegl
ManufacturersKOMPROMENT - DANISH BUILDING DESIGN
Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More