Kozakai Kifukan Community Center

Kozakai Kifukan Community Center

Architect
Yasuyuki ITO / C+A Coelacanth and Associates
Location
Toyokawa, Aichi, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Community Centres
ToLoLo studio

Kozakai Kifukan Community Center

Yasuyuki ITO / C+A Coelacanth and Associates as Architects

This core community building in the Kozakai district of Toyokawa contains a community center, library, children’s center, and city hall branch office. The design was selected in a 2017 competition. The spatial appeal of a mixed-use buildings such as this comes largely from its handling of common areas. While individual spaces such as the meeting rooms, music studio, event hall, and kitchen are of course also important, it is the natural overflow of sounds, sights, and other hints of activity into the common areas that gives the facility as a whole its vibrancy.

photo_credit ToLoLo studio
ToLoLo studio

The building is two stories high in most areas, except the central common area, which has a three-story-high (12 m) ceiling and a long, narrow footprint measuring 40 m long by 10 m wide. On the first floor, this central area is flanked on both sides by the city office, children’s center, kitchen, event hall, and several other rooms, making it the heart of the building.

photo_credit ToLoLo studio
ToLoLo studio

On the second floor, a void occupies the central space, surrounded by a ring-shaped common area that connects to an outer ring of community center rooms and the library. On both the first and second floors, this long, narrow, tall core space includes zones with varying ceiling height, small courtyards, and connections to large volumes such as the library and children’s center, yielding spaces of different scales for people to spend time in. On the second floor, the void is surrounded by a built-in feature called the Oval.

photo_credit ToLoLo studio
ToLoLo studio

The Oval is a single unit of furniture with a 60-meter circumference that incorporates magazine racks, display stands, tables, sofas, and benches, allowing users to spend time as they choose, either alone or in groups. Clerestory windows above the void bring in natural light and ventilation when desired, lowering the energy requirements for lighting and air conditioning.

photo_credit ToLoLo studio
ToLoLo studio

The exterior design contains symbolic elements appropriate for a core neighborhood facility and is intended to be a beloved part of the community for years to come. The façade consists of metal panels perforated with a stylized motif based on pinwheels used at traditional shrine festivals in the neighborhood, giving local residents a sense of ownership and belonging.

photo_credit ToLoLo studio
ToLoLo studio

The panels are extremely weather resistant, reducing maintenance costs over the long term. In addition, to allow the facility to be used for neighborhood festivals, the exterior is linked to the event hall and the roof has deep eaves that open up many possible uses.

 

Team:
Principal use : Community center, Library, Children’s center, City hall branch office
Structure : Steel structure
Contructor : A joint venture of Okada Corporation, Torii Corporation
Anden Corporation, Syoei Comprehensive equipment construction
Structural engineer : Fujio and associates
Furniture design : Taiji Fujimori Atelier
Facility design : Setsubikeikaku. Co., Ltd.
Landscape design: SfG landscape architects

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More