Krekke Rest stop

Krekke Rest stop

Architect
Pushak
Location
Ringebu, Gudbrandsdalen, Norway | View Map
Project Year
2018
Category
Wellness Centres
Ivan Brodey

Krekke Rest stop

Pushak as Architects

Krekke is a place to stop for a rest along the main road through Gudbrandsdalen, but it’s also a park area for the local community of Fåvang, Ringebu. The service functions are placed inside an embankment that works as a noise barrier between the park and the highway. Daylight is admitted down to a protected sitting area inside the embankment through a prism-shaped skylight, which protrudes from top of the barrier as a signal to passers-by.


The park and recreational areas slope from the embankment down toward the river Gudbrandsdalslågen, and a path – a ‘desire line’ - lined with light poles leads directly from the service area down to the river bank. Gudbrandsdalslågen floods the park area on a yearly basis, but the light at the top of the poles are always above safe water level. In the event of a flood, the row of lights will continue in a straight line out into the streaming river, indicating the flood level.


The noise barrier is supported by concrete walls, cast in site using vertical wooden form work with inlaid laths at varying intervals. The walls are folded inward into the embankment to make room for the small building with service functions. Four toilets and a small storage space are placed behind a screen wall of coned pine poles, next to a sitting area with a drinking fountain and a small sitting amfi. The path to the river bank consist of precast concrete slabs embedded with local slat stone, and the light poles are corten steel.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More