La Doyenne

La Doyenne

Architect
naturehumaine
Location
Plateau Mont-Royal, Montréal, QC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Raphaël Thibodeau
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Dining room suspensionLambert & Fils
Dot Atomium Pendant
CéramicCERAGRES
Aluminium CladdingLongboard Architectural Products
Dalle BétonAtelierB
BrickBelden Brick Company
PeintureBenjamin Moore

Product Spec Sheet
Dining room suspension
Dot Atomium Pendant by Lambert & Fils
Céramic
Aluminium Cladding
Dalle Béton
Peinture

La Doyenne

naturehumaine as Architects

La Doyenne is a renovation and the expansion project of a Victorian house built in 1887, a few steps away from Square Saint-Louis in Montreal. In a high-density built environment characteristic of the Plateau Mont Royal, the main challenge to meet the desire of its new occupants was to design an extension in the back yard preserving their privacy from the side and rear buildings.

The project's singularity comes from the integration of multiple floor level variations. One enters the house through the living room, located half a level above the street, to reach the backyard, slightly recessed into the garden. This intervention aims to create a height offset in relation to the level of the neighboring terraces while reinforcing the verticality of the interior volumes. The proportions of the dining room and kitchen are then perceived as double height spaces.

The exterior envelope of the house integrates several devices aimed at preserving the privacy of its occupants while allowing light to enter; the steel blades in front of the bedroom window as well as solid steel panels on the side windows reduce lateral views. Lastly, the skylights and stairwells let zenithal light into the heart of the house.

Inside, the majestic staircase at the entrance to the house is preserved and restored. It remains the centerpiece of the house while creating a relationship with the new elements. Two staircases are added; the first one connects the living room to the dining room. The second, an helicoidal staircase leads to the roof terrace. Both are united by their imperial green tone inspired by the history of the building.

The palette of the project is composed of both noble materials such as the oak floors and wooden furniture characteristic of old bourgeois homes, and raw materials like the stainless-steel countertops in the kitchen and bathrooms.

In this way, the Doyenne capitalizes on the density of its surroundings to unveil a project that is intimately integrated into its environment. Spread over 4 levels, its interior spatiality is a continuous space accentuating the interaction between the parts of the house.

 

Material Used :
1. Aluminium Cladding - Longboard
2. Brick - Belden
3. Aluminium Windows - Shalwin
4. Céramic - Ceragres
5. Peinture - Benjamin Moore
6. Dining room suspension - Lambert et fils
7. Dalle Béton - Atelier B
8. Robinetterie - Blu bathworks inc. 
9. Wood cabinetry - Oak veneer panels

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More