La Providence High school

La Providence High school

Architect
ALTA
Location
La Croix Desilles, Saint-Malo, France | View Map
Project Year
2022
Category
Primary Schools

Secondary Schools
© Charly Broyez
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior WoodworkAlu Rennais
VerriereCMF GROUPE
Structural WorkCNR IVALSA
GROUND WORKING / Roads & NetworksColas
Lining PartitionISOL 22
ElevatorsKone

Product Spec Sheet
Exterior Woodwork
Verriere
Structural Work
GROUND WORKING / Roads & Networks
by Colas
Lining Partition
by ISOL 22
Elevators
by Kone

LA PROVIDENCE High school

ALTA as Architects

The project, located on the street of La Croix Desille, is an educational establishment divided into 3 entities: a post-baccalaureate establishment with 6 classes for 150 students and a cafeteria on the ground floor; a high school with 10 classes with technical and administrative facilities for 350 students; and a sports hall. These three entities, distributed over two floors, form a single building gravitating around an atrium covered by a glass roof.This central space is a reference to the glass-covered foyer of the "mother house", the Institution in Intramuros, a real meeting place, a place of conviviality, where everything happens.
The project is part of an iconic writing of Malo identity: as it is a partially "professional" high school dedicated to construction techniques, two architectural elements are highlighted: two large beams that carry all the floors and facades of the equipment. The W-shaped structure reproduces the image of port cranes; the shed glass roof is in keeping with the architectural identity of the buildings that can be seen around the port of Saint-Malo.

photo_credit © Charly Broyez
© Charly Broyez

The atrium distributes the entire program from the corridors and walkways. It acts as a buffer space, allowing the regulation of the climatic atmosphere of the building (solar contribution in winter, cooling and natural ventilation in summer). The CDI, the administration, the school life premises, the sports room and the cafeteria are grouped together on the ground floor; the two floors bring together the classrooms and the different areas / workshops linked to the vocational baccalaureate specializations.

photo_credit © Charly Broyez
© Charly Broyez

The gymnasium, a space dedicated to the high school and the agglomeration, hosts on the first floor multi-sports (basketball, handball, volleyball, badminton ...) and upstairs a weight room and a climbing wall. The architecture continues the W-shaped structural motif, allowing the built volume to be suspended and freeing up a total transparency of the sports field towards the outside.

photo_credit © Charly Broyez
© Charly Broyez

The emphasis was placed on the quality and durability of the materials. In the search for a refined style, we wanted to limit the multiplication of colours and materials. Thus, the single white colour allows the living and active elements of the place to be highlighted: the natural light, the trees and plantations, but above all the students themselves.

photo_credit © Charly Broyez
© Charly Broyez

The project takes advantage of the presence of existing trees of various species that border the avenue, not as a dimensional constraint but as a revelation of the landscape identity that allows a balanced dialogue between the project and the future development of the "campus" district.

photo_credit © ALTA
© ALTA

Team:

PROJECT OWNER : L’Institution La Providence

ARCHITECTS : ALTA Le Trionnaire - Le Chapelain / project leader Mathias Robert

PERFORMANCE : Eco-referential for high schools Brittany region

OPERATION : La Providence High school

EXE PROJECT MANAGER : ELEMENT

ECONOMY : Cabinet Collin

FLUID ENGINEERING CONSULTANT : OTEIS

STRUCTURE ENGINEERING CONSULTANT : OUEST STRUCTURES Ordering,

STEERING & COORDINATION : Gedifi

ACOUSTICS : Acoustibel

CONTROL OFFICE / safety and health protection : Socotec / MDC

PHOTOGRAPHER: © Charly Broyez

photo_credit © ALTA
© ALTA

Materials Used:

GROUND WORKING / Roads and other networks : COLAS

STRUCTURAL WORK : CNR / LONCLE

CLADDING : QUEMARD

WATERPROOFING COVER : MAHEY

PLUMBING, HEATING, VENTILATION : MAHEY

ELECTRICITY : LUSTR’ELEC

VERRIERE : CMF

EXTERIOR WOODWORK : ALU RENNAIS inteRIOR WOODWORK : BINOIS

METALLERY : CARLO

LINING PARTITION: ISOL22 35

SUSPENDED CEILINGS : MANIVEL

FLOOR COVERING :DEGANO

PAINT : FOUGERAY

ELEVATORS : KONE

photo_credit © ALTA
© ALTA

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Project Credits
Architects
Acoustics
Photographers
Fluid Engineering Consultant
Structure Engineering Consultant
CONTROL OFFICE / safety and health protection
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More