La Taule - Training center

La Taule - Training center

Architect
Microclimat
Location
Waterloo, Canada
Project Year
2015
Category
Workshops
Adrien Williams

La Taule - Training center

Microclimat as Architects

The new sports centre, La Taule, designed by the architectural firm Microclimat, embodies the vision of a former Olympic athlete and participates in the revitalization of Waterloo, in the Eastern Townships.


A meeting place In order to create a sports centre that invites people to excel, Microclimat imagined a large open space on two levels that allows all the services and facilities for body-builders, gymnasts and fitness enthusiasts to be united under one roof. The combination of red cedar, cherry wood and steel helps create a warm and inviting space that lends itself to the members' sense of belonging. Attention to detail Every element of the project was conceived for those who use the centre: from the mezzanine’s structure that supports the horizontal bars, to the wide stairway that can also be used for training, and the roof where the gymnasts’ rings are attached, allowing athletes to hang 25 feet in the air. The compact form of the new building reduces the size of the foundations and of the outside walls, freeing up a large part of the property and creating an outdoor training zone. In summer, large sliding glass doors can link the indoor and outdoor activities.


Local pride When La Taule was inaugurated in the spring of 2015, one could sense the pride of local residents and future users of the centre. Everyone was pleased to note that local entrepreneurs had chosen to invest in their area to bring this project to life, and that they had also contributed to the quality of this durable and elegant building, which plays an active role in developing this part of Waterloo. As well as being the winner of the Grands Prix du Design 2015 competition in the fitness centre category, La Taule was also named as finalist for the 2015 architectural excellence prize by the Ordre des architectes du Québec for the commercial and office building category. Origins La Taule sports centre takes its name from an abandoned former prison that was transformed into a fitness centre in 2010. In 2014, the founder purchased a property in a developing sector of Waterloo in order to build a centre better suited to the activities of the centre's clientele: both elite and amateur athletes.


Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More