LAD HQ

LAD HQ

Architect
MVRDV
Location
Lin Gang Da Dao, Pudong, Shanghai, China | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
© MVRDV

LAD HQ

MVRDV as Architects

MVRDV is revealing their design for the Lankuaikei Agriculture Development (LAD) Headquarters in Shanghai, an 11-storey terraced office building that brings together both high- and low-tech sustainability strategies under a swooping technological roof to create a showcase for the agriculture technology company. Located near the lake at the centre of Lingang New Town, the building is conceived as an agricultural oasis in a rapidly developing urban area in Shanghai, and one of China’s greenest, smartest sustainable buildings.Viewed from above, the building is rectangular in plan, yet it is given a striking curved shape by the series of terraces that step down to a courtyard and the main pedestrian entrance on the north side.

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

The terraces are clad in wood and covered in greenery, and they include a publicly accessible route to the top of the building that provides spaces for LAD to showcase its work and research. A curving roof structure which follows the shape of the terraces covers the ensemble. On the southern part of the building, this structure supports solar panels, while on the north it is permeable, filtering sunlight but allowing rain to reach the terraces below. On the outer walls, the building’s façade is a pleated arrangement of solar panels and glass, angled to protect the interior from strong summer sunlight while allowing winter sunlight into the interiors. On the building’s southern edge, these walls also help protect the office workers from the noise of the main road outside.

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

 

The building is conceived as a “sustainability machine”, confronting a wide variety of challenges both indirectly and directly, with high-tech and low-tech solutions. Through material selection and life-cycle analysis, the embodied carbon of the design will be 40% lower than a typical comparable construction. The roof structure and terraces aid in efficient natural ventilation. This ventilation and the shading strategies reduce energy requirements. Thanks to the solar panels incorporated into the design, the building will therefore be almost energy-neutral in operation.The terraces collect rainwater for use in functions such as toilets, as well as providing biodiversity and healthy working environments thanks to the greenery that extends all the way to the top floors. The design even indirectly contributes to public education and agricultural production, thanks to its role in facilitating the mission of LAD and the exhibition spaces that help manifest their vision.

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

 

“Working with LAD has been an exciting experience; this HQ building shows architecture in perfect alignment with a company’s mission”, says MVRDV founding partner Jacob van Rijs. “Incorporating sustainability into every surface of a building is an interesting challenge for an architect, and it’s one that as a design team we embraced whole-heartedly.

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

 

This approach is not just good for the planet, it will also be appreciated by the users of the offices, who will be able to enjoy the pleasant working environment offered by the terraces.”“MVRDV’s mission is to make cities and landscapes sustainable and future-proof. LAD’s mission and vision are to empower rural revitalization and food safety in China with LAD knowledge, to explore the mysteries of nature, to protect human health with science and technology. In this cooperation project, we are looking forward to seeing an ‘agricultural oasis’ combining the missions of both companies”, added president of LAD Mr. Weihua Dong.

Caption

 

Inside, the building contains the 6,000m2 offices of the LAD headquarters on its upper levels, where there are views to both the lake in the north and the park in the south, and 9,000m2 of labs and co-working offices below.

Caption

 

On the first and second floor, the building incorporates an adjustable auditorium and exhibition space, while the ground floor has small retail outlets around its perimeter, and includes three entrances – a public entrance at the courtyard, and separate entrances for the rentable offices and LAD HQ – connected by an “exhibition street”.

Caption

 

In its two basement levels, the building has a canteen and parking, but the “agricultural oasis” concept even extends below ground thanks to a number of voids which allow light, fresh air, and greenery to make their presence felt.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More