Ladhani House / [Hanging House]

Ladhani House / [Hanging House]

Architect
Archohm
Location
Noida, Uttar Pradesh, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Andre J Fanthome
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior furniture: Italian furnitureLAGO
Windows: Aluminum; glassAGV Alfab LTD
Facade cladding: Exposed concrete; Kadapa stone, Flooring: Red travertine stoneAhluwalia Marbles
Interior lighting: Italian lightsDCW éditions
Roofing: Wood | oak; pine; deck woodFabrich
Italian doorsGarofoli

Product Spec Sheet
Interior furniture: Italian furniture
by LAGO
Windows: Aluminum; glass
Facade cladding: Exposed concrete; Kadapa stone, Flooring: Red travertine stone
Interior lighting: Italian lights
Roofing: Wood | oak; pine; deck wood
by Fabrich
Italian doors

Ladhani House / [Hanging House]

Archohm as Architects

What was the brief?
In this case is a dense plotted development where all houses have maximized their floor plates and expressed their identity in materials and forms. neighborhood or the neighbor in most cases is ignored, tolerated, or competed with; strictly in morphological terms. one had to be quiet and clean to stand stable in this chaotic ‘non’ competition.  The client wanted a statement, in-form, and not just a facade. Being in Delhi, the harsh sun gives a need for shaded gardens. harsh winters need sunny open spaces and intense rain needs covers and courtyards. this house houses a play with all. It is a sunlit house for the entire day as a simple client need. The inhabitants wanted a cozy apartment for themselves as a family and elaborate formal spaces for other friends. they wanted privacy from people but proximity to nature. the client wanted to socialize like an extrovert to the city and retire into being an introvert med family apartment.thus, the hanging house, a house of many conversations is a play of travertine and concrete in various shapes and sizes. it was built in the spirit and speed as conceived, courtesy clear and cool clients.

photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome

What were the key challenges?
The obstacles that the team experienced during the project may be divided into three categories:

  1. excavating the site: because the design included a basement as an intrinsic component, the implementation of it was a bit of a challenge. The basement was built on the same level as the adjacent plots. As a result, our team's option was to start laying the pile foundation.
  2. Educating the on-site personnel on the difficulty of maintaining exposed concrete without the use of genuine finishes such as paints and plaster. Our site engineers and contractors were escorted to our other locations to learn how to deal with exposed concrete.
  3. construction of the elliptical pool: Because the pool's form was not a standard semi-circular, it had to be built elliptically. We created detailed grid design drawings so that the shuttering could be customized.
photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome

What materials did you choose and why?
The main entrance to the home is through the garden and into the stilt floor, where visitors are greeted in a compact lobby that leads to a ramp linking the formal areas.On the entrance lobby, where beautiful red etreluxe doors open to a classy riva piece – the third-placed right below a mural by Vishakha consisting of rimless plates in various sizes, from which a ramp leads you to one of the house's hidden gems, the basement, which consists of a semi-circular pool that, thanks to the mirror on the back wall, gives the illusion; a home office with a fireplace overlooking the greens and a kids' activity room, which is a must in today's world.

photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome

Another way to enter the home is by the stunning travertine steps, which are lined with gorgeous concrete planters by gomaads and a stainless-steel maze installation by Mukul Goyal hanging from the top. This leads to a stunning double-height black Kadapa stone wall with a wonderful cluster of lights by Klove dangling from the ceiling. A travertine stone dining table with a glass top sits behind this, with an outdoor eating space on one side and a double-height wine cellar on the other. 

The softness is added to the first floor, which can be accessed through a staircase as well as the lift, and serves as the family floor, with vinyl and pandomo flooring and wooden wall cladding for warmth. 

photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome

The guest bedrooms on the second floor have minimalist finishes and exquisite relaxation areas, including a verdant terrace garden and outhouse that vibrantly links the space's natural and modern elements. The rooms' ambiance, along with an immersive wall projection system, provides new experience areas for the family to spend more time together.With a specially built exterior to frame vistas that link the surroundings, the house becomes a refuge of serenity. The design attempts to inject life and a stylish factor into the Ladhani family's house.

Team:
Structural: Paresh & Associates
Mechanical: Archohm Consults
Electrical: Archohm Consults
Civil: ten on ten 
Landscape: Archohm Consults
HVAC: Abid Hussain Consultant
Plumbing: Techno Engineering Consultant
Façade: Archohm Consults
Engineering: Archohm Consults

photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome
photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome
photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome
photo_credit Andre J Fanthome
Andre J Fanthome
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Exposed concrete; Kadapa | stone | Ahluwalia
2. Flooring: Red travertine| stone | Ahluwalia
3. Doors: Italian doors | Garifoli
4. Windows: Aluminum; glass | AGV
5. Roofing: Wood | oak; pine; deck wood | Fabrich
6. Interior lighting: Italian lights | DCW
7. Interior furniture: Italian furniture | Lago

Read story in PortuguêsItalianoDeutschFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More