Laemthong Corporation

Laemthong Corporation

Architect
PHTAA Living Design
Location
Bangkok, Thailand | View Map
Project Year
2019
Category
Commercial Landscape
Image Courtesy PHTAA Living Design

Leamthong Coperate

PHTAA Living Design as Architects

Laemthong Corporation is a well-established Thai livestock and related food industry company, which was founded to produce jute rice bags and nowadays focuses on animal feed, livestock, food products and packaging. To enhance the working environment for their personnel, PHTAA was asked to renovate their LCG factory at Phutthamonthon sai 5, Nakorn Pathom. 

 

The first consideration for the architect was how to utilize an underused space between two buildings (Building A: office and production, and Building B: canteen and worker’s facilities). The space was primarily a loading zone used in the morning and evening, but free during the middle of the day. The solution was to create a sheltered courtyard space which would act as a meeting zone and area for staff to lunch and take breaks. Previously the administration staff and factory staff dined at different canteens. Combining the canteens to Building B, next to the newly made courtyard, allows staff to mingle both inside Building B and in the new space, and breaks down the company hierarchy. 

 

The structure of the clerestory in the courtyard space uses vertical 10 mm thick aluminum fins which vary in angle to make the skin change in opacity from open to closed in a rhythmic wave-like pattern. Changing angles also allows this wall to catch the breeze more efficiently. The roof is visually similar in that it uses 20 mm graded opacity polycarbonate sheets of three different levels to diffuse the lighting in the courtyard. Two planter boxes with trees act as a central focus to the courtyard and provide seating for staff during break times. 

 

The second change was at the entrance to Building B where a platform was built to give staff a space on which to take a break or eat lunch. The 10 mm folding steel platform is supported by thin steel columns which do not interrupt the horizontal lines of the building facade and stairs and give it the feeling that it is floating. 


Finally, the windows on the second floor of Building A were screened with horizontal fiber cement louvres angled in such a way to allow staff inside the building to view the green space immediately in front of the building but screen the busy road beyond the green space. A new external staircase to this second floor rests on a steel H beam, retaining the industrial feel of the factory.

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More