Lake House
Sam Hartnett

Lake House

AW architects as Architects

Three separate pods organised in a clear, geometrical form are oriented to the lake and connected by a glazed passage, which creates a set of courtyards. These spaces, responsive to sun and wind, invite occupation at any time of day, throughout the seasons. The central pod contains the living activities of the family, a second pod accommodates guest bedrooms and garages, and the third is the owners’ bedroom. A robust palette of natural cladding materials and quirky details enlivens the exterior.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

Three separate pods organised in a clear, geometrical form are oriented to the lake and connected by a glazed passage, which creates a set of courtyards. These spaces, responsive to sun and wind, invite occupation at any time of day, throughout the seasons. The central pod contains the living activities of the family, a second pod accommodates guest bedrooms and garages, and the third is the owners’ bedroom. A robust palette of natural cladding materials and quirky details enlivens the exterior.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

Material restrictions within the Bendemeer zone to be approved by a design review board, as well as district wide reflectivity rules.
Strict landscaping and planting controls. Landscape scheme “seeks to highlight and enhance the natural character by responding to and highlighting landform variation.”

The dwelling consists of three pavilions connected via linkways, reflecting clusters of farm buildings as found throughout the district. Two larger gable forms mirror the alpine environment, while the smaller Mai Mai form is bunkered down into the landscape.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

The entry pavilion houses a garage and guest accommodation. The second pavilion contains the main living spaces while a third lakeside pavilion contains a master suite. This arrangement accommodates a couple living between the main house and Mai Mai, while the garage pavilion is to be ‘switched on’ for family and guests.

Forms are arranged to maximise views of the surrounding mountains and lake. The pavilions create a series of courtyards which afford flexible living and protection from season to season.

Natural materials drawing on the local vernacular. Profiled metal cladding, corten and blackened steel, timber weatherboards and concrete all referencing farm buildings seen throughout the Central Otago landscape. Natural stone and gravels from the area.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

Each pavilion has a distinct identify via the material selection, with common threads weaving throughout.

Utilitarian garage form clad in pre-finished profiled metal. Metal shutters over openings ensure this wing can be closed down.

Main house is clad in cedar weatherboards providing a softer feel.

Mai Mai is clad with corten steel, and a heavy concrete wall anchors the building into the landform at the edge of the pond.

The design itself is not a glazed box in an extreme environment (hot and cold). Careful placement of windows ensures each pavilion does not overheat or lose heat rapidly.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

House separated into three distinct pavilions so only the wing being occupied is ‘switched on’. This also creates various outdoor living zones sheltered from sun and wind depending on the time of year.
Healthy, accessible home. Accommodate the extreme climate through the building pavilion arrangement as well as size, height, construction elements (insulation etc).
Simple rectangular pavilions allow natural light into each space. Durable material finish reduce ongoing maintenances requirements.
By breaking down the living functions into separate pavilions, only the areas that are being occupied are 'switched on'.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

The off-set forms allow access to northern light, whilst creating various outdoor living zones sheltered from the sun and wind depending on the time of year. Large roof overhangs to the west provide additional shelter and shade.
Careful placement of openings ensure each pavilion does not overheat or lose heat rapidly in the extreme environment, whilst still allowing for passive ventilation.
Durable material finishes reduce ongoing maintenance costs.

photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett
photo_credit Sam Hartnett
Sam Hartnett

Team:

Architects: AW Architects

Photographer: Sam Hartnett

Caption
Caption

Materials Used:

- Fully insulated concrete slabs (including slab edge and thermal breaks) incorporating underfloor heating. Slab left exposed in main living wing providing good thermal mass.
- Thermomass concrete wall and warm roof to Mai Mai where bunkered down into the ground.
- Low maintenance, durable, pre-finished materials utilised including pre-finished steel, cedar and corten steel. Thermally broken aluminium joinery.
- Selected materials were sourced locally where possible, including natural stone and gravels used both internally (concrete slab) and externally (landscaping).
Construction Methods:
- Timber jetty projects from the main house over the pond constructed in timber to minimise effects on environment.
Operating systems, building performance and technologies, including energy consumption / generation, heating and cooling, maintenance, treatment of waste, water recycling, eventual decommissioning and re-use of materials:
- Hydronic underfloor heating and radiators powered by a hot water heat pump which is boosted by a gas boiler when the temperature drops during winter. Heating is zoned so only spaces that are being used (i.e. specific pavilions) are turned on.
- Warm roof and thermomass concrete wall to Mai Mai
- Low maintenance materials
- Stormwater discharges to the lake/pond on site

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More