Lake Wendouree House

Lake Wendouree House

Architect
Porter Architects
Location
Ballarat VIC, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Derek Swalwell

Lake Wendouree House

Porter Architects as Architects

When Tom and Meeghan McInerney bought a 1940s house in Lake Wendouree it was, despite its age, anything but a renovator’s delight. Previously owned by two sisters who had lived there for 60 years, the property had been extremely well looked after, even coming with a maintenance record that detailed such upkeep as biannual repainting.

 

The original timber panelling and ornate plaster work on the ceiling was also in pristine condition. Nevertheless, the couple were keen to create a light, modern space within their new family home, and Ballarat architect Nathan Porter shared their vision. “It was very dark and underwhelming (and) one of the things Meeghan and Tom wanted to do very early on was have a glimpse of naturally lit spaces as soon as you enter the building,” says Nathan. “We kept as much original as possible, but there were some helter skelter areas at the back that needed a good tidy up.”

 

The plan was to create two architecturally delineated zones, the original front with bedrooms, bathrooms and a study, leading to a contemporary, naturally lit extension. The existing hardwood floors that were in perfect condition at the front of the house were matched with recycled floorboards in the rear extension, creating a common thread which works for both zones and unifies the new and the old. The bedrooms have been treated to contemporary en suites, with on-trend black tap fittings and classic wall tiles sourced by the couple.

 

Generously-sized windows look out onto the north facing backyard, this larger living space where the family has spent plenty of time since moving in at the end of March this year. “What we found as we put the glass in was it opened up to all these vistas of other beautiful details in houses around town,” says Nathan.

 

A small courtyard created by two little zones gives clear surveillance over the backyard and lets Tom and Meeghan supervise their young daughters without hovering over them. Timber panelling breaks up the expanse of brickwork on the facade, while reclaimed 1940s bricks were laid in a contemporary pattern to continue the union between the old and the new.

 

Meeghan’s favourite aspect of the renovation however, is the naturally light-filled kitchen. “It’s a beautiful kitchen to work in,” she says. “I just love how we’re living in the house. It’s exactly how we envisaged having the kids playing here, and we’ve had some nice dinner parties.” She looks to Nathan who nods and says, “It’s probably exceeded our expectations.”

 

Words from ‘The Courier Home Magazine’ on 10.10.2017

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersCentor
ManufacturersSonic lighting
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Centor
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More