L'Alquería del Pi

L'Alquería del Pi

Architect
Hidalgo Mora Arquitectura
Location
Alfafar, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Heritages
Milena Villalba

L'Alquería del Pi

Hidalgo Mora Arquitectura as Architects

The Alqueria del Pi responds to the architectural type of traditional farmhouse of the Valencian orchard, which develops between the sixteenth and eighteenth centuries, building complexes linked to the agricultural exploitation of orchards and irrigated areas, and which is composed, normally, of several volumes, articulated around a courtyard, forming a more or less compact assembly.

The Alqueria del Pi is basically structured in two volumes of distribution of spaces: the one that corresponded to the housing, and the one that housed the agricultural activity, arranged around an open courtyard of irregular shape.

The building, of great historical value, presented before its rehabilitation serious structural damage that had led to the collapse of a part of the building while the rest suffered an imminent risk of ruin.

The proposal developed has highlighted the heritage values of the building, concretizing its rehabilitation in the following lines of action:

- Typological recovery of the complex, respecting both the structure of the buildings related to traditional agricultural work and those related to the old dwelling.

- Enhancement of the construction systems and historical materials, which have been released from improper coatings and elements (cements, plastics, industrial tiles, etc.) and have been restored in accordance with the original traditional techniques.

- Integration of all the historical phases of the Alqueria del Pi, which are part of the richness of the building and which have been integrated into an integral, integrative and coherent project.

- Creation of a cultural and didactic resource related to the cultivation and cultural landscape of the rice, which puts directly in relation the Alqueria del Pi with the rice farming past of Alfafar and with the Natural Park of the Albufera.

One of the premises of the project has been the reuse in the construction itself of the original building materials (bricks, tiles, ceramic tiles, hydraulic tiles, etc.), discarding only those parts whose recovery was not possible due to their poor state of preservation. In any case natural limes, solid wood for beams, and tiles, bricks and manual clay tiles of similar characteristics to the original have been used.

The electricity and air conditioning installations have been executed taking into account the heritage values of the building, always taking care to leave them in view in order to avoid affecting the historic walls.

On the other hand, it has been achieved that all the spaces of the building are absolutely accessible for all people with reduced mobility by introducing ramps in all the small slopes and two lifts in the volumes of the building, without affecting the original parts of the Alqueria.

The program developed in the Alqueria del Pi is as follows:

  1. a) In the spaces of the volume corresponding to the former dwelling:

Ground Floor:

- Point of reception of visitors and tourist office.

- Conference room.

- Cafeteria and point of sale of products related to rice.

- Accessible toilets.

First floor:

- Flexible classroom for meetings.

- Cooking workshop related to the gastronomic culture of rice.

- Interpretation Center of rice cultural landscape.

b). In the spaces of the volume originally intended for agricultural activities:

Ground Floor:

- The old stables, due to their high heritage value, have been restored without altering their original appearance and are used for the projection of audiovisual related to the building itself, the rice culture and the cultural and natural heritage of Alfafar.

- Bicycle rental point, since the building works as a bicycle interchange that connects with the Albufera Natural Park through a green corridor.

- Distributor and observation space of the wine press found in the archaeological excavations that have been carried out during the course of the works.

First floor:

- The old cambra of the building, for its high patrimonial value, has been restored respecting scrupulously its spatiality and materiality, so it is destined on special occasions for acts of institutional character.

- Flexible exhibition space.

c). Courtyards

- Open and flexible outdoor spaces where it is possible to develop multiple activities such as concerts, workshops, meetings and outdoor events.

 

Material Used:
1. Tiled toilets: FERRÉS
2. Manual ceramic flooring: VICENTE CAMP
3. illumination: ERCO
4. Lime coatings on walls: KERAKOLL

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
TilesCeràmica Ferrés
illuminationErco
Lime coatings on wallsKerakoll Design
Ceramic flooringVicente Camp S.L.
Product Spec Sheet
illumination
by Erco
Lime coatings on walls
Ceramic flooring
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More