Lap Pool House

Lap Pool House

Architect
Aristides S. Dallas
Location
Tinos, Greece | View Map
Project Year
2017
Category
Housing
Stories By
Alumil S.A

Aristides S. Dallas
Panagiotis Voumvakis

Lap Pool House

Alumil S.A as Aluminum Windows & Doors

Tinos island is characterized by strong stone elements and sloping ground. The earthly colors, in combination with the Cycladic atmosphere, create a spectacular setting for every visitor. 

Lap Pool House, a project created by Aristides Dallas Architects, summarizes all the identity features of the island, by incorporating them into its design. The simplicity of Tinos is visible on the Lap Pool House lines as the construction takes inspiration from the rocky external environment. Looking the residence from afar, it seems that it is integrated into the natural landscape, leaving the mark of architect’s vision. Three large cement blocks are connected with the roof that is consisted of visible reinforced concrete, while the linear swimming pool structure catches the attention and extends the building’s invisible line to the sea, alterating terrestrial and aquatic in an imaginary way. 
We proceed in the interior of Lap Pool House entering from the front door. This main entrance, placed in the highest point of the site, stands in the recess that the rock created. The minimal cement wall lines of the exterior continue internally, enhancing the sense of cohesion. The spectacular large openings allow sunlight to spread inside the house, while the minimalistic frame construction subtly underlines the sense of freedom. 


Lap Pool House harmoniously incorporates land, air and cement and reminds us about the value of constructive simplicity that meets natural environment. 

The Lap Pool House

Aristides S. Dallas as Architects

The house in Tinos, inspired by the cavities and ledges of the rocks, emerges from the natural landscape as a man-made cave, re-creating spatial points of exposure and introversion. The entrance is found in the back of the building, through an earth crack, while different cuts in the roof allow light and air to enter the building. The water in the pool contrasts with the rocky texture of the bare concrete as a translation of the interactions between natural elements.

A single slab of concrete, planted so it appears as an extension of the landscape, covers the three building volumes in the Lap pool house and shapes the individual architectural qualities of open and closed space in the residence. The two volumes that project from the slab perpendicular to each other make up the private spaces, a bedroom and a guest house. In the same volume there is a protected semi-outdoor space that frames the view while offering shelter, at the request of the owner. 

The roof that is blending with the ground in one side, becomes a big cantilever in the other side, setting its appearance as a greatly innovative structural element. That way, in the middle space under the slab, the common areas are formed. Perfectly connected with the interior of the house this concrete cantilever provides with an extended semi-outdoor living space, which might be the most appealing spot during the summer period. The tense of the building is underlined by the linear volume of the pool that comes out of the slope and leads the perspective to the horizon.  

The used color palette emerges from the color of the rocks while the materiality and textures of the bare concrete enhance the blending of the building with the sight. Therefore, the scope of the project is to achieve a camouflage in the landscape while maintaining a dynamic presence itself. Embracing this idea of merging with the landforms around it, the building urges the habitant to live with absolute connection with the scenery of Tinos and with nature altogether.

 

Material Used :
1. Flooring: MAPEI
2. Windows: Alumil
3. Interior furniture: Design Plaza

Project Credits
Aluminum Windows & Doors
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Aluminum Windows & DoorsAlumil S.A
FlooringMapei
Product Spec Sheet
Aluminum Windows & Doors
Flooring
by Mapei
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More