Lappeenranta City Theatre

Lappeenranta City Theatre

Architect
ALA Architects
Location
Helsinki, Finland
Project Year
2015
Category
Theaters
Tuomas Uusheimo

New Lappeenranta City Theatre

ALA Architects as Architects

The concept for the Lappeenranta City Theatre is exceptional: the theater has been built on the top floor of a shopping center. The idea, however, is ancient as this is theater coming back to its roots, back to the marketplace, back to the people. Millions of people visiting the shopping center annually will be able to enjoy a variety of plays, while the restaurants cater for intermissions and the hotel offers accommodation.


The foyer has a calm monochromatic atmosphere in contrast with the busy bright colors of the shopping center. Only a nearly transparent undulating wire mesh curtain separates the foyer from the shopping arcade below. The audience reaches the theater by walking up a grand white staircase leading from the arcade to the literally theatrical foyer. This space is designed for performances as much as for dramatic entrances. The mirrored surfaces blur the shape and extent of the foyer; much like an experience one might have standing in the spotlight on the vast stage. In the daytime, the skylight multiplies the colors of the sky onto the foil surfaces like a giant lamp, during the darker hours the walls reflect the vivid lights of the shopping arcade.


The theater is a monument to functionality as virtually all spaces are on stage level. This is the ideal situation: almost all the actions in a theater are directed towards the stage and schedules are generally extremely tight. The stage sets arrive from the basement loading dock to the center of the workshop by a lift the size of a freight container. After assembly, the sets can be pushed directly onto one of the two stages or into the rehearsal hall. The support spaces outline the halls in a linear procession from the spaces for the technical personnel onwards to props, costume shop and the dressing rooms. This means that the entire theater only has one single corridor, instead of the usual incoherent dark jungle of backstage spaces. The chosen solution also provides all backspaces with ample daylight, which is of great importance for the professionals mainly working on and around stage.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More