Last Chance for a Slow Dance_ Covered public space

Last Chance for a Slow Dance_ Covered public space

Architect
Behark
Location
Larrabetzu, Basque Country, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Community Centres
Mikel Ibarluzea
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Roof tilesEdilians
PANNE S
Stone wool, Ventirock duoROCKWOOL International A/S
Switches, LS seriesJung HQ
Glued laminated timber, NordlamHASSLACHER NORICA TIMBER
Wood, Grey Treated Douglass fir woodPIVETEAUBOIS
Fastening, airtighness and waterproofingRothoblaas

Product Spec Sheet
Roof tiles
PANNE S by Edilians
Stone wool, Ventirock duo
Switches, LS series
by Jung HQ
Glued laminated timber, Nordlam
Wood, Grey Treated Douglass fir wood
Fastening, airtighness and waterproofing

Last Chance for a Slow Dance_ Covered public space Transformation of a ruined building into a covered public space in Larrabetzu

Behark as Architects

This is how Fugazi's song, Last Chance for a Slow Dance, began, and that was the feeling we had at the beginning of what was finally going to be the last stage in the construction of Larrabetzu's little aterpe. Several years had passed before, those of the toughest crisis, with different projects for different use proposals, archaeological interventions, some unexpected events and even a contractor unable to carry out the intervention to a successful conclusion.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

Before resuming the works, the building had to be redesigned again, to leave it the same it was at the beginning, but solving the problems generated in the disastrous first phase of its construction. It was indeed the last chance for a slow dance.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

An aterpe in Basque language is a refuge, a covered place or a shelter. In the Basque regions it is used - indistinctly in Euskara or Spanish - to define a covered open space, so necessary due to the rainy climate of the country. Given the lack of covered public spaces in the urban center of the municipality, during the development of the first draft for the refurbishment project of the Larrabetzu town hall building, the idea of ​​replacing the building attached to it, emerged. The building, almost disused and of little architectural value, would be transformed in a covered outdoor space that could complement the public space that surrounds the town hall.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

This place, which, as herriko plaza - town square - is the most important and central area in the urban fabric of the town, and which therefore brings together many of the social and recreational activities of the citizens, did not have covered outdoor and open spaces. The aterpe, even with its modest dimensions, aims to alleviate this lack, creating a space protected from bad weather but at the same time open, ventilated, bright and highly permeable, which also, due to its volume and architecture, integrates silently into Larrabetzu’s urban plot.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

The new covered public space is configured by means of a structure that acts as an envelope for the new volume, very similar to that of the previously existing building. From a similar perspective of respect for pre-existence, the project aims to recover the original physiognomy of the dividing wall of the town hall building, as well as the integration of the external stairs and the annexed fountain in the new building. Through its identification in the collective memory of the people of Larrabetzu, this gesture contributes to the assimilation and quiet integration of the new building, both physically, in the well cared for and protected environment of the old town; and temporarily, as another substrate in the history of the place.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

The structure of the outer covering that makes up the space, made of laminated wood, consists of a series of structural ribs that serve as an open and ventilated envelope and support three slopping roof planes. The structure is complemented by a single large wooden pillar attached to the town hall building that supports both the roof and a mezzanine. The latter, a cross-laminated timber slab, by means of a small portico at one end and a large cantilevered concrete beam at the other.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

The space is distributed over two floors. An open plan ground floor, which houses a small bar or multipurpose stall or txosna, for daily or occasional uses, linked to the activities that take place in the public space, and a small upper mezzanine, accessible from the external stairs. Once the town hall building refurbishment project is carried out, the mezzanine floor will provide the plenary hall with a direct access and evacuation exit. This mezzanine complements and enriches the covered space, making it more versatile as it can be used in multiple ways, such as a pulpit, a stage, etc.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

The proposal favors the maximum permeability of the covered public space so that a large number of structural ribs disappear on the ground floor to configure two large entrances, one from the main square and the other from the west façade, following the usual routes on the square. A small window allows access from the south alley, although this does not take place at the same height. The arrangement of the pillars gives the space a wide visual permeability, and a public lighting installation using linear LEDs generates a suggestive and balanced lighting that can also be regulated and is highly energy efficient. From outside, the aterpe acts as a lantern, illuminating the square with a diffuse and subtle light.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

As for the image of the building, it offers a contemporary one that it is at the same time respectful of the local architectural tradition both in its shape and volume, in accordance with the previously existing building, as well as in its construction and finishing materials. The chosen materials, wood and stone, and a treated, stone-looking concrete, contribute to the correct integration into their surroundings.

photo_credit Mikel Ibarluzea
Mikel Ibarluzea

In addition, the intervention to replace the previously existing building with one that is clearly distinct from the main building, and the restoration of the dividing wall as a new façade, helps to enhance the compositional value of the complex, adding value to the town hall building, thus integrating the new building, despite its contemporary appearance, in a much more harmonious and silent way in ​​the town square of Larrabetzu.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Wood, Grey Treated Douglass fir wood, Piveteaubois
2. Structure: Glued laminated timber, Nordlam, Hasslacher Norica Timber
3. Structure: Cross laminated timber, -, Storaenso
4. Fastening, airtighness and waterproofing: Various, Various, Rothoblaas
5. Insulation: Stone wool, Ventirock duo, Rockwool
6. Windows: Window and door carpentry, Zurale Window, Hnos Barrio
7. Roofing: Roof tiles, Panne S Flammé Rustique, Edilians (Ymeris toiture)
8. Interior lighting: Switches, LS series, Jung

Read story in DeutschItalianoFrançaisEspañol and Português

Project Credits
Architects
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More