Lauenen Residence
Andreas Gehrke, Richard Power

Lauenen Residence

Studio Seilern Architects as Architects

A masterplan involving three residences was carried out in Lauenen, a small Swiss village in the depths of the Bernese Alps. Both the site and village are breath-taking and have retained their historical charm.

 

The site is located on the only sunny face of the valley, overlooking the Late Gothic village church (1520) and cemetery with views of a glacier and its dramatic waterfalls.

 

Planning guidance dictated the size of the building, the building height and the pitch of the roofs. By carefully navigating through this very prescriptive planning environment, the optimum solution was found for the three chalets to achieve relatively unobstructed views and direct access, whilst also connecting to shared underground parking and mechanical plant facilities.

 

An in-depth study of the chalet as a building type led to an understanding of the roots of the design and its divergence from the original farming typology over time.  This resulted in a purposefully sober and bold approach to the façade composition using the typology in its most basic form whilst remaining conscious of the potential for its contemporary interpretation. 

 

All materials were kept in their rawest, most natural form. The boldness of exposed concrete contrasts against the richness of local roughened wood panelling on both walls and ceilings. The floors are treated with over-sized whitened birch planks, creating variance in texture and bringing softness to the interiors.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More