Lawrence Public Library

Lawrence Public Library

Architect
Gould Evans
Location
Lawrence, Kansas, USA | View Map
Project Year
2014
Category
Libraries
Tim Griffith
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Metal baffle ceilingLindner Group
Tongue-and-groove wood planks: ash with clear finish, suppliedCabinetry & Millwork Concepts, Inc.
Storefront and curtain wall glazing - S433 Storefront, S5600 Curtain WallEFCO Corperation
Terracotta rain screen – terrart-mid, smooth and sawtooth profilesNBK Architectural Terracotta
Solar daylighting system - 750 DSSolatube International

Product Spec Sheet
Tongue-and-groove wood planks: ash with clear finish, supplied
Storefront and curtain wall glazing - S433 Storefront, S5600 Curtain Wall
Terracotta rain screen – terrart-mid, smooth and sawtooth profiles
Solar daylighting system - 750 DS

Lawrence Public Library

Gould Evans as Architects

The renovation and expansion of this 1970s concrete library has transformed it into a 21st century civic place: from book repository to multimedia community hub.


The existing library, built in 1974, was uninviting due to poor thermal performance, lack of daylighting and openness. The expansion diagram is simple: a continuous community reading room wraps the original library on all sides, emphasizing places of spontaneous gathering, reflection and learning. The striking terra cotta façade also provides a high-performance thermal envelope engineered to harvest daylight and reduce energy usage. Openings at each corner reveal the library’s unique public amenities, including children’s cubbies, teen gaming zones, meeting spaces and a coffee bar. A community access recording studio supports Lawrence’s vibrant music culture, while an outdoor plaza accommodates a rich variety of library and community functions. Within a few months of reopening, user visits increased 55%, with youth program attendance up 160%.


Material Used :

1. NBK terracotta rain screen – terrart-mid, smooth and sawtooth profiles

2. EFCO (storefront and curtain wall glazing): S433 Storefront, S5600 Curtain Wall

3. Tongue and groove wood planks: ash with clear finish, supplied by Cabinetry and Millwork Concepts

4. Lidner (metal baffle ceiling): LMD-L 601, 3 colors

5. Solartube (solar daylighting system): 750 DS

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More