Le Point du Jour Art center

Le Point du Jour Art center

Architect
Éric Lapierre Architecture
Location
Cherbourg, France | View Map
Project Year
2006
Category
Cultural Centres
© Paola Salerno

Le Point du Jour Art center

Éric Lapierre Architecture as Architects

Le Point du Jour art center, fully dedicated to photography, is an attempt to build cultural amenities without money. It is a kind of look into the architecture of a future Europe that would have gained a new sobriety and meaning through the loss of the economic leadership. A primitive hut for the 21st century.


A new building has to express the quality of its surroundings, whatever they are, on one hand, and to renew them by its presence, on the other hand : to transform a situation by giving it a new meaning. To achieve this goal the building is built in concrete with outer insulation and wrapped in a poor and cheap material, which is normally used to make waterproof out of sight flat roofs : sheets of asphalt protected by a thin layer of aluminum. Through this architectonic identity, the building gets a direct link with surrounding ones – amongst them a Mac Donald’s restaurant and other commercial boxes typical of along-the-road architecture – all built in non permanent materials.


This materiality allows the building to find naturally its proper place in these outskirts, and makes it visible with its shinny look that reflects the ever changing color of this sea side city. At the same time abstract and very concrete, the art center gets a strong and discrete presence.


The inner space is made of rooms that divide it without any corridor. All materials are raw, without any transformation : tar on the ground floor to make it perceptible that exhibitions are free, because it is a public building that gets the same floor material as the pavement in front of it, plywood, concrete. It is plasterboard free construction, as plasterboard has been created to be used by badly payed workers without « savoir faire » and not allow beautiful, simple and solid detailing.


Perceived from the road, the building is a kind of small warehouse ; from the art school garden in which it is settled it looks like a big house : it addresses different contexts with a single and unitarian form.


Its main materials – waterproof on facade, tar on ground floor – are decontextualized in order to be perceived in a different way, with the strange feeling to discover things that one already knows, in an analogous way to the photographer that creates an image by taking it out of its context, to make the perception of reality stronger. 

Project Credits
Structure Consultant
Heating Consultant
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More