Learning center for Polytechnique school in Paris-Saclay

Learning center for Polytechnique school in Paris-Saclay

Architect
OXO Architectes

laisné roussel

Sou Fujimoto Architects
Location
Paris, France | View Map
Category
Universities
Stories By
OXO Architectes

laisné roussel
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS + RENDERING BY RSI-STUDIO.

Learning center for Polytechnique school in Paris-Saclay

OXO Architectes as Architects

Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architectes and Nicolas Laisné Associés, Won the first Prize for the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.


On March 16th, 2015, the Ecole Polytechnique designated Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi Oxo architects and Nicolas Laisné as winners of the design competition organized for the construction of the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.


The operation aims to design a single building where study programs will be shared between sixeducation and research institutions as the Ecole Polytechnique, Institut Mines-Telecom, AgroParisTech, ENSTA ParisTech, ENSAE ParisTech and Institut d'Optique (IOGS),


After the first jury, four candidates were finalists: Sou Fujimoto Architects + Manal Rachdi Oxo architects + Nicolas Laisné Associates, Atelier 2/3/4, Babin + Renaud and Chartier Dalix Architectes. The project led by the group Sou Fujimoto, Manal Rachdi Oxo architects and Nicolas Laisné Associates seduced by its openness to the surroundings, its transparency and its porosity. The front glazed façade is covered with a generous canopy while the vegetation is invading the interior space, thus blurring the limits between inside and outside.


As a symbol of the union of the six schools, all of them belonging to the Paris-Saclay University, the learning center becomes a point of convergence, thought of as an extension of the qualities of the adjacent landscaping project.


The building, with an area of approximately 10 000 m² and a budget of € 32.5M, will host 150 staff and welcome 2,000 students within its premises of various typologies. In addition to several lecture halls and numerous classrooms; spaces dedicated to innovative pedagogy will be created. “Distance-learning rooms”, videoconferencing and collaborative working spaces such as “boxes-work” or “project rooms” will optimize the environment for an educational system focused on interactivity and digital tools. The building will also provide a cafeteria and relaxation areas favoring serendipity, itself encouraged by the close proximity of the research laboratories of the Ecole Polytechnique.


The architectural concept: flexibility, mingling and openness Opening up to the linear park in front, the Learning Center is invaded by nature. Inside, a wide atrium is inhabited by the light vegetation and a series of walkways and staircases creating numerous informal spaces for teachers, students and visitors allowing new places to meet or work. These platforms, the "spontaneous amphitheaters" and the classrooms are united under one roof providing promiscuity and privacy in an intimate relationship with nature. People won’t pass each other in corridors anymore, but meet in vivid places, in a unique space bathed in soft light, with surprising and changing views. The large transparent facade of the Learning Center opens to the West on the "Green", a vast public space covered by lawns and partly wooded. The building is thus seen as an open space revealing the activities taking place in its heart and stands as an architectural and academic emblem of the future neighborhood.


The Learning Center, soon to be erected in the heart of the current development area of the École Polytechnique, is representative of the evolution of the urban campus of Paris-Saclay which just entered the operational phase. The campus served by the future train line 18 of the Grand Paris Express will reach a program of a total of 1.740 million square meters.

Learning center for Polytechnique school in Paris-Saclay

laisné roussel as Architects

Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architectes and Nicolas Laisné Associés, Won the first Prize for the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.


On March 16th, 2015, the Ecole Polytechnique designated Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi Oxo architects and Nicolas Laisné as winners of the design competition organized for the construction of the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.


The operation aims to design a single building where study programs will be shared between sixeducation and research institutions as the Ecole Polytechnique, Institut Mines-Telecom, AgroParisTech, ENSTA ParisTech, ENSAE ParisTech and Institut d'Optique (IOGS),


After the first jury, four candidates were finalists: Sou Fujimoto Architects + Manal Rachdi Oxo architects + Nicolas Laisné Associates, Atelier 2/3/4, Babin + Renaud and Chartier Dalix Architectes. The project led by the group Sou Fujimoto, Manal Rachdi Oxo architects and Nicolas Laisné Associates seduced by its openness to the surroundings, its transparency and its porosity. The front glazed façade is covered with a generous canopy while the vegetation is invading the interior space, thus blurring the limits between inside and outside.


As a symbol of the union of the six schools, all of them belonging to the Paris-Saclay University, the learning center becomes a point of convergence, thought of as an extension of the qualities of the adjacent landscaping project.


The building, with an area of approximately 10 000 m² and a budget of € 32.5M, will host 150 staff and welcome 2,000 students within its premises of various typologies. In addition to several lecture halls and numerous classrooms; spaces dedicated to innovative pedagogy will be created. “Distance-learning rooms”, videoconferencing and collaborative working spaces such as “boxes-work” or “project rooms” will optimize the environment for an educational system focused on interactivity and digital tools. The building will also provide a cafeteria and relaxation areas favoring serendipity, itself encouraged by the close proximity of the research laboratories of the Ecole Polytechnique.


The architectural concept: flexibility, mingling and openness Opening up to the linear park in front, the Learning Center is invaded by nature. Inside, a wide atrium is inhabited by the light vegetation and a series of walkways and staircases creating numerous informal spaces for teachers, students and visitors allowing new places to meet or work. These platforms, the "spontaneous amphitheaters" and the classrooms are united under one roof providing promiscuity and privacy in an intimate relationship with nature. People won’t pass each other in corridors anymore, but meet in vivid places, in a unique space bathed in soft light, with surprising and changing views. The large transparent facade of the Learning Center opens to the West on the "Green", a vast public space covered by lawns and partly wooded. The building is thus seen as an open space revealing the activities taking place in its heart and stands as an architectural and academic emblem of the future neighborhood.


The Learning Center, soon to be erected in the heart of the current development area of the École Polytechnique, is representative of the evolution of the urban campus of Paris-Saclay which just entered the operational phase. The campus served by the future train line 18 of the Grand Paris Express will reach a program of a total of 1.740 million square meters.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More