Legacy ER at Allen
© Michael Moran/OTTO
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersYKK AP America Inc.
CarpetInterface
Metal/glass curtain wall, Glass GlazingVitro Architectural Glass
Interior ambient lightingDelta Light
SkylightsVELUX Commercial
Exterior Paver LightSeves Glassblock

Product Spec Sheet

Legacy ER at Allen, Texas

5G Studio Collaborative as Architect and Interior Designer

Running a hybrid program comprising of Urgent Care and 24/7 state-licensed Emergency Room functions, Legacy ER aims to advance community access to high-quality healthcare services by positioning the architectural significance of its facility into direct alignment with its goal of elevating the patient care experience to an unprecedented level. The facility is an 8,432 SF building containing (1) Triage, (3) Exam Rooms, (5) Urgent Care Rooms, (2) Emergency Treatment Rooms, (1) X-Ray Room, and (1) CT-Scan Room, along with Administrative Offices and Clinical Staff Areas. Provisions were made for a Physicians' Call / Nap Room, a hospitable double-height Staff Lounge, and the On-Stage / Off-Stage division between the Clinical Staff and the Patient / Public.


The conceptual framework seeks to capture in aesthetic terms the duality of the emergency medical professional characters and the brand they represent, projecting outwardly the knowledge, skill, precision, and decisiveness necessary for the practice of emergency medicine, and reflecting inwardly the gentle, empathic, and humanistic qualities of the persons beneath the robe. It is realized simply through an architectural montage of sharply folded exterior robe of zinc panels and softly sculpted interior plastered planes. The points of admission of natural daylight and outdoor views create apertures that penetrate through the building envelope and interior planes and elucidate those intersecting tectonic moments.


The project site is previously an open pasture surrounded by commercially-driven suburban residential subdivisions, chain stores, and strip centers lacking any identity of place. The project challenges the chronically lethargic context through an episodic architectural intervention that seeks to positively influence the environment beyond its lot line.


The landscape design strategies introduce an exemplary way of reconciliation between nature and man-made settings prevalent to the locality. Native, adaptive vegetation with low water demands and subtle grading of land were used as design elements to evoke memories of natural landscape forms. The soft and hard landscape elements seamlessly dissolve their boundaries along the public domain.


The building's crisp edge profile was defined through an observation of the typical residential roof planes and was given a new tectonic vocabulary which enabled its programmatically-driven transformation around the building. Zinc, being the most sustainably-sourced metals for construction, was selected for its inherent greyish-blue warmth and resiliency during extreme Texas weather events. Using the ordinary interlocking method of a standing seam roof, the zinc panels were diagrammed in accordance to the planar parameters of the folded planes to achieve the eventual patterning while satisfying a solar shading program. Gradient perforated panels were likewise mapped onto the exterior surfaces to allow for the diffusive building lighting effects.


Relating in contrast to the precise geometry of the exterior, the interior spaces are designed to blur edges and to receive natural and artificial light softly. Multiple skylights are situated at strategic intersections of the circulatory loop to form a sensible system of way-finding. The atmospheric quality of the interior continually morphs in response to the natural climatic conditions. The detailing of the interior skylights read as frameless apertures that puncture and stitch with the exterior membrane.


The distinctive architecture has transformed the community it entered and transcended the program by introducing the architectural poeticsreflecting upon the position a community-centric freestanding emergency medical care facility.

NEW URGENT CARE FACILITY UTILIZES YKK AP TO CREATE SHOW-STOPPING DESIGN

YKK AP America Inc. as Manufacturers

Located amongst suburban neighborhoods and generic chain stores in Allen, Texas, a community located about 30 miles north of Dallas, a building clad in metal and glass stands apart from its surroundings.  That building, Legacy ER, a freestanding emergency room and urgent care facility, is an example of the progressive architecture that is seeping into the medical community.


Designed by 5G Studio Collaborative, Legacy ER is aiming to be everything that the typical medical facility is not. A freestanding emergency care center, the 8,500-square-foot clinic wants to take a modern approach. According to the founding partner, the updated design resonates with potential patients who are seeking a technologically-advanced option. They found that if the building is dingy and dull, the patient will question the doctors’ medical knowledge.


Legacy ER offers two primary services that made the building design critical to its success: serving as a less critical urgent care facility as well as an emergency medicine center.  The design team was tasked to create a fusion that maintains the identity of both offerings, and also promotes a soothing and gentle environment. The team divided the space in half—one side dedicated to the emergency care and the other to the urgent care services. The building features two rooms for trauma, six for emergency exams and five for urgent care needs, in addition to spaces for radiology imaging, a laboratory and various support functions. With 11 beds the building can accommodate over 100 patients per day.


The simplified design creates a subconscious calming effect, but it was vital to the owners that the space had ample natural light. Not only did they believe that having natural light makes jobs more enjoyable, it also helps the healing process. To achieve this the team used several products from YKK AP America. Two curtain wall products, the YCW 750 SSG and YCW 750 SplineTech, were installed to allow in natural light. The project also included the 35D entrance door.


The YKK AP products helped set the necessary ambiance to offer a new perspective to the union of the two clinic styles. YKK AP America engaged in an opportunity to lead in the health care market industry with its growing emphasis on sustainability and energy-efficiency. Legacy ER opened in February 2013 with positive reviews and high acclaim.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More