Leiden City Hall

Leiden City Hall

Architect
Office Winhov
Location
Leiden, Netherlands | View Map
Project Year
2022
Category
City Halls
Office Winhov / Stefan Müller
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Climate CeilingsSonogamma
BASWA
Steel FramesJansen
Terrazzo Floors, Steps, Plants & PortalsCandido Terrazzo
Climate CeilingsInteco
Steel StairsStairway Trappen
Masonry BricksSteenhandel Gelsing

Product Spec Sheet
Climate Ceilings
BASWA by Sonogamma
Steel Frames
by Jansen
Terrazzo Floors, Steps, Plants & Portals
Climate Ceilings
by Inteco
Steel Stairs
Masonry Bricks

Leiden City Hall

Office Winhov as Architects

Leiden City Hall has been renovated and made more sustainable. Adapted to the new working methods of local government, the city hall offers the city and its administration a hospitable and appropriate stage – one that once again reflects the original allure of this historical monument. The basis for the renovation is J.C. Blaauw’s design from 1935 with its characteristic typological design and the two-part cladding of the concrete hull. The outside is clad in brick and thereby connects with the historic 16th-century Renaissance facade on Breestraat and the surrounding historic buildings. The inside features a rich material palette of marble floors and walls, wooden panelling, stucco ceilings and various decorations – including a remarkable wooden inlay by M.C. Escher.

photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller

The renovation took an assimilative approach whereby the old and new remain legible while minimizing contrast. For example, the existing marble floors are now supplemented with terrazzo that continue the original marble pattern, and the proportions of the wall cladding follow the original stucco lines. The building’s layout and installations were completely adapted to modern expectations, with workspaces placed in the attics, a new public reception in the city foyer, and a new committee room and meeting centre.  With its 1990s glass roof removed, the public garden in the courtyard now features a tulip tree similar to the one Boerhaave once planted in the city’s Hortus Botanicus. Now the garden, together with the enjoining city hall square, forms a direct connection with the city and its rich past – inviting citizens and guests to the administrative heart of the city.

photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller

The design for the renovated Leiden City Hall was a collaboration between Office Winhov and Studio Linse. The garden in the courtyard is a design by H+N+S Landscape Architects.

photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller

Team:

Architects: Office Winhov and Studio Linse

Landscape: H+N+S Landscape Architects

Photographer: Office Winhov / Stefan Müller

photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller
photo_credit Office Winhov / Stefan Müller
Office Winhov / Stefan Müller

Materials Used:

Candido Terrazzo – terrazzo floors, steps, plants and portals

Stairway Trappen – steel stairs

Sonogamma – BASWA (climate) ceilings

Inteco – climate ceilings

Steenhandel Gelsing – masonry bricks Zilverschoon Randwijk

ZNR – steel Jansen frames, windows, interior frames

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More