Léo Lagrange Sports Complex

Léo Lagrange Sports Complex

Architect
Studios Architecture
Location
Val-de-Reuil, France | View Map
Project Year
2022
Category
Sports Centres
Stefano Candito

Léo Lagrange Sports Complex

Studios Architecture as Architects

The Léo Lagrange Sports Complex is an ambitious new public facility, creating an inclusive destination to help inspire the local youth and to foster interaction within the neighborhood. The complex offers a high quality sports facilities and a generous tree-lined park to the economically challenged city of Val-de-Reuil.  Neither massive nor obtrusive, it successfully blends into the urban environment by respecting the scale of the nearby residential buildings.

photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito

The building’s axis is diagonal to the surrounding street grid, emphasizing its exceptional character and creating angled perspectives of its different forms. The three volumes of the complex – the multi-sports hall, the dojo and the combat room, along with the central reception and changing areas - are offset from one another, providing direct expression of the program while creating undulating green spaces around the building.  The civic ambition of the program is reinforced by the generous and welcoming forecourt at the entrance.

photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito

The treatment of the facades finds a harmonious balance between two different materials in order to articulate different scales.  The wood sided base façade is designed to respond to the surrounding residential area, creating a feeling of continuity with the neighborhood. The upper part of the building rises in elegant origami inspired folds of ribbed metal that reflect and meet the sky.

The plans were conceived to optimize the functional lay-out while seeking efficiency in the overall footprint and building area.

photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito

The basketball and team handball courts, the dojo and combat areas, and the locker rooms are accessible from a central lobby that also opens out onto two internal patios that bring in natural light.

The complex offers distinct environments to the different sports halls while remaining coherent as a whole. All are light-filled spaces that provide framed views to the nature outside.  The basketball court evokes the spirit of the NBA, the dojo was inspired by Japanese martial arts culture, while the “combat” space is more dynamic in feel, with contrasting tones of blue and black.   

photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito

The exposed wood structure is dynamic, harmonizes the interiors, and provides a warm atmosphere throughout.

As part of its sustainable approach, STUDIOS opted for construction techniques that minimize the carbon footprint of the building. The structure and beams are made from laminated fir sourced in Austria. This bio-based material offers the additional advantages of being fabricated off-site with quick assembly on site, resulting in a more environmentally friendly construction with limited material waste and disturbances to the surrounding area. 

photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito

Solar panels generate renewable energy and the excavation from the construction was used to create ground undulations within the park that optimize rainwater collection. The landscaped areas preserve existing trees and integrate new species, with the planting of more than one hundred trees. The resulting landscaped park is a magnificent addition to the town’s green belt and a new destination for town residents.  

Material Used:
1. Facade cladding: Metal cladding, baine, Arcelor Mital
2. Flooring: PVC Sport Floor, OMNISPORTS REFERENCE MULTI-USE, Tarkett
3. Windows: Curtain Wall, SL50, Alu k
4. Roofing: Metal roof, Global roof, Arcelor Mital
5. Interior lighting: Projector, Tigua, Palazzoli

photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito
photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito
photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito
photo_credit Stefano Candito
Stefano Candito
Caption
Caption
Caption
Project Credits
BMF
Cost consultant
Landscape Architects
Code consultant
MEP & HVAC Consultants
Acoustics Consultants
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Windows: Curtain WallAluK S.A.
Facade cladding: Metal cladding, Roofing: Metal roofArcelorMittal Construction
Flooring: PVC Sport FloorTarkett
Interior lighting: ProjectorPalazzoli
Product Spec Sheet
Windows: Curtain Wall
Facade cladding: Metal cladding, Roofing: Metal roof
Baïne, GlobalRoof® by ArcelorMittal Construction
Flooring: PVC Sport Floor
Omnisports Reference Multi-Use by Tarkett
Interior lighting: Projector
TIGUA by Palazzoli
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More